Keby som si mala vybrať iba jednu bylinku, ktorá by mi rástla na záhrade, tak to bude určite žihľava.
Je neskutočne univerzálna a nabitá vitamínmi. Môže sa vám zdať, že je až príliš obyčajná. Ale je to kráľovná a poklad, ktorý nemusíme hľadať. Rastie nám priamo pred nosom.
Obsahuje celú paletu živín, chlorofylu, vitamínov a minerálov ako žiadna iná šalátová zelenina z regálov v obchodoch. A práve teraz na jar má veľkú silu, ktorú nám s radosťou ponúka.
Tak prečo by sme to nevyužili? My ju doma využívame na veľa spôsobov, vo forme raňajkových divokých kaší, čaju, do sladkých dezertov, do kváskového chlebíka, žihľavového prášku či bylinkovej vody na vlasy.
Alebo si urobíme zdravú žihľavovú polievku, na jar obohatenú aj o medvedí cesnak. Je fakt vynikajúca, dokonca aj pán manžel, ktorý zrovna nie je polievkový typ si pochutnal :).
Čo budeme potrebovať?
1 cibuľu
6 stredne veľkých zemiakov
2 veľké hrste žihľavy
2-3 strúčiky cesnaku
Na jar medvedí cesnak podľa chuti a ako kto znesie
1,5 litra zeleninového vývaru
Bylinky podľa chuti: oregano, tymian, rasca
Voliteľné: koreňová zelenia (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler...)
TIP: Ako nakrájať žihľavu a pritom sa nepopŕhliť?
Schovajte ju do utierky a poriadne ju prejdite pár krát valčekom. Narušíte tak jej pŕhlivé chĺpky, a potom ju ľahko nakrájate aj bez rukavíc...
Dobrú chuť!