Jedlé kvietky MAGNÓLIE

Magnólie sú známe predovšetkým pre svoje veľké a nádherné kvety, ktoré sú obľúbené kvôli svojej kráse a vôni. Avšak, len málo ľudí vie, že tieto kvety majú aj liečivé účinky a dokonca sú jedlé!

Tieto kvety sa používajú v tradičnej čínskej medicíne už stáročia na liečenie rôznych ochorení. Existuje približne 210 druhov magnólií, ktoré patria do rodiny Magnoliaceae. Tieto stromy a kríky sa nachádzajú v rôznych častiach sveta, od Ázie cez Severnú Ameriku až po Južnú Ameriku.

U nás bežne známe a používané magnólie majú jedlé kvietky a nebola zistená žiadna toxicity. Ale samozrejme všetko s mierou. Tak ako aj pri ostatných jedlých bylinkách, žiadne extrémne veľké množstvá, ale používajte ich ako spestrenie a obohatenie zdravej a vyváženej stravy.

Čo obsahujú?

Kvety magnólie majú vysoký obsah zdraviu prospešných látok, ako sú flavonoidy, taníny a esenciálne oleje. Flavonoidy majú silné protizápalové a antioxidačné účinky, ktoré pomáhajú ochraňovať telo pred poškodením buniek a chrániť pred chorobami srdca a rakovinou.

Taníny sú známe pre svoje antiseptické a antibakteriálne účinky a môžu pomôcť pri liečení ochorení dýchacích ciest a bojovať proti infekciám.

Ako sa používajú?

Vzhľadom na svoje liečivé vlastnosti a jedinečnú chuť sú jedlé kvety magnólie stále populárnejšie a častejšie sa používajú v kuchyni.

Kvety magnólie sa konzumujú v rôznych formách. Iba tak posypané na jedlo ako dochucovadlo, používajú sa na prípravu čaju alebo na výrobu tinktúr a extraktov, ako jedlé ozdoby na torty, vo fermentoch. Pár receptov som vám spísala nižšie.

Ako chutia?

Niektorí ľudia opisujú chuť kvetov magnólie pripomínajúcu zázvor. To môže byť spôsobené tým, že magnólie obsahujú niektoré zlúčeniny, ktoré sú prítomné aj v zázvore, ako napríklad gingeroly. Tieto zlúčeniny môžu prispieť k pikantnej, korenistej chuti, ktorá sa pripisuje kvetom magnólie.

Keď sú kvety ešte púčiky alebo sa ešte len otvárajú – sú najchutnejšie. Ako pri väčšine jedlých divých rastlín, čím sú staršie, tým je ich chuť horkejšia.

Aké je ich liečebné využitie?

V tradičnej čínskej medicíne sa magnólie používajú na liečenie bolesti hlavy, bolesti kĺbov a svalov, tráviacich ťažkostí a dýchacích problémov. Taktiež sa verí, že magnólie môžu pomôcť pri liečení depresie a úzkosti.

Magnólia ako symbol

V niektorých ázijských kultúrach sa magnólia považuje za symbol krásy, čistoty a dokonalosti. V Japonsku sa magnólie považuje za symbol jarného obdobia a reprezentuje krásu, eleganciu a dôstojnosť. V Číne sa magnólie spojili s mnohými prísloviami, ktoré zdôrazňujú jej význam pre rodinu a spoločnosť, napríklad: „Jeden kvet magnólie prejavuje dôležitosť rodiny“ alebo „Magnólie symbolizujú lásku, úctu a večnú krásu“.

V niektorých kultúrach sa magnólie spojujú s poverou, ako napríklad v niektorých afrických kultúrach, kde sa magnólie považujú za škodlivé a nešťastné pre domácnosť a rodinu.

Je zaujímavé, ako rôzne kultúry a tradície majú rôzne výklady a prístupy k magnóliám, ale jedno je isté – magnólie majú výnimočnú krásu a majú dôležité miesto v mnohých kultúrach a tradíciách po celom svete.

A ako ju používam v kuchyni ja…? 

Nižšie vám uvádzam zopár príkladov na jej spracovanie, ale naozaj na to netreba žiadnu špeciálnu vedu, stačí pár lístkov jednoducho nasekať a zamiešať do akéhokoľvek jedla, či na chlebík. Ako napríklad do ryže ako príloha:

ryže s magnóliou ako príloha

ryža s magnóliou ako príloha

Nakladané kvety magnólie

Keďže magnólia kvitne naozaj veľmi krátko, je fajn si jej krásu a chuť uchovať aj na neskôr. Používam zatvorené kvety magnólie, iba z dôvodu lepšej manipulácie, ale dajú sa použiť aj otvorené kvety.

Budete potrebovať:

10-12 mladých kvetov magnólie alebo veľkých pukov

250 ml ryžového vínneho octu

1/4 šálky trstinového cukru

Štipku soli

Postup:

Kvety magnólie jemne umyte a osušte. Odstráňte všetky hnedé časti či pomliaždené okvetné lístky. Ak používate púčiky, odrežte zelené stonky až po kvetu. Kvety trochu natlačte do pohára. Zrolovaním jednotlivých okvetných lístkov do ružice ich udržíte ponorené. Ocot, cukor a soľ zohrejte do varu a potom 5 minút povarte. Nalejte octový roztok na magnólie, kým nebudú pokryté. Ešte horúce uzavrite veko a otočte nádobu na 1 minútu (pomôže to zohriať vzduch vo vnútri nádoby a pri ochladzovaní získate lepšie tesnenie).

Nechajte vychladnúť a potom vložte do chladničky. Budú pripravené na konzumáciu kedykoľvek, ale je lepšie, ak sa nechajú postáť zo 2-3 dni v chladničke. Vydržia cca 6-12 mesiacov.

nakladané kvety magnólie

nakladané kvety magnólie

Môžete trochu zaexperimentovať a pridať aj napr. zlatý dážď, cesnak či zázvor. Áno je jedlý, píšem o ňom tu.

Vyprážané kvety magnólie

Tým, že kvety sú veľké a pevné, dá sa s nimi dobre pracovať a pripraviť si z nich napr. takúto pochúťku, ktorú ocenia hlavne deti 🙂

Budete potrebovať:

veľké a pevné lupienky magnólie 

ovsená múka

javorový sirup

voda

olej

Postup:

Kvety magnólie jemne umyte a osušte. V mise zmiešajte cca 5-6 lyžíc múky s 1-2 lyžicami javorového sirupu a po troškách dolievajte vodu, aby vám vzniklo husté, lepivé cestíčko. Následne obaľte v ňom lupienky a vyprážajte na panvici na troche oleja, kým nie sú pekne hnedé a chrumkavé. Podávajte napr. s domácim džemom. 

vyprážané lupene magnólie

vyprážané lupene magnólie

Pohánkový šalát s magnóliou

Hovorí sa, že raňajky sú základ. A áno, aj pre nás je to už roky najdôležitejší chod dňa, aby telo dostalo ráno potrebnú dávku živín a vitamínov. Samozrejme sa prispôsobujeme ročným obdobiam. V období, keď kvitne magnólia, už fičíme na zelených smoothie z prvých jarných divokých byliniek, ako je žihľava, kozonoha, lipkavec, púpava či hviezdica.

Príjemným spestrením je ovocný šalát s divokými bylinkami a slzovkou či naklíčenou pohánkou, ktorá obsahuje množstvo dôležitých živín pre naše telo. Môžete použiť samozrejme aj uvarenú pohánku, ale naozaj skúste ju zo 2-3 dni naklíčiť, bude chrumkavá a výživovo neporovnateľná. A v chladničke vydrží pár dní.

Budete potrebovať:

kvety magnólie 

obľúbené ovocie

uvarenú alebo naklíčenú pohánku

citrónovú šťavu

med alebo javorový sirup

orechy, semiačka, škorica (voliteľné)

Postup:

Naschvál nepíšem množstvá, každý máme iné chute, preto pomery si upravte podľa toho, čo máte najradšej, ale najväčšiu časť by malo tvoriť ovocie. Pohánky si dajte trochu menej cca 2 pl a uvidíte, či je to pre vás OK. 

Kvety magnólie a ovocie umyte, osušte a nakrájajte na drobno. V mise zmiešajte s pohánkou, pridajte šťavu z jedného menšieho citróna a doslaďte podľa potreby. Kľudne pridajte škoricu ak máte radi, prípadne zopár orechov či semiačok. Poriadne premiešajte nech sa chute spoja. 

pohánkovo-ovocný šalát s magnóliou

pohánkovo-ovocný šalát s magnóliou

Pre ďalšie tipy s divokými bylinkami sledujte stránky Divokej stravy:

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Ak chcete použiť kvety magnólie na konzumáciu alebo na dekoráciu jedál, odporúča sa používať iba druhy, ktoré sú určené na konzumáciu a ktoré boli pestované bez použitia pesticídov alebo iných škodlivých chemikálií. V prípade pochybností sa vždy poraďte s odborníkom na potraviny alebo s lekárom.

Majte sa krásne

Dida

Mojím najväčším životným koníčkom je práca s bylinami na všetky spôsoby. Inšpirujem ľudí, ako zaradiť liečivé divoké jedlé rastliny aj do stravy. Som autorka úspešnej knihy Liečivá sila divokých byliniek >>, ktorá Vás prevedie čarovným svetom divokých byliniek a ukáže Vám spôsoby, ako ich čo najlepšie využívať pre Vaše zdravie. Milujem hľadanie spôsobov ako prepojiť lásku k prírode a domácu stravu pre dosiahnutie maximálneho benefitu pre zdravie detí a celej rodiny. Môj príbeh si prečítate tu >> Pre inšpiráciu ako zaradiť divoké bylinky do vášho života si stiahnite e-book ZDARMA tu >>
Komentáre
  1. Ján píše:

    Poprosím o zaujímavé články o bylinkách.Moja svokra bila bylinkami,no bohužiaľ som nestihol jej rady aj zužitkovať. Mam doma bylinkový záhon kde mam iba základné bylinky ako medovka,šalvia,materina dúška,rozmarín. Ďakujem za podporu
    Ján z BB

    • Dida Mozoláková píše:

      AK máte záhradu, tak tam máte určite mnoho skvelých a liečivých „burín“ 🙂 Inak, to čo rastie v našej blízkosti je pre nás najúčinnejšie.

  2. Martina píše:

    ahoj, vcera som vlozila komentar s otazkou a nie je tu..o magnolii som nevedela, zaujimave info ale zaujima ci rovnako mozem pouzit aj magnoliu laliokvetu.

  3. Vladimír píše:

    Je Magnólia Yellow bird tiež jedlá -teda kvety?

  4. Janka Krošláková píše:

    Dobrý deň p.Mozoláková, za pár týždňov idem do dôchodku a dávnejšie predtým som premýšlala čím sa budem zaoberať a neuveríte, no minulý týždeň ma oslovili Vaše videá, objednala som si knižku.
    Podávate to velmi zrozumitelne, prakticky a vecne, ďakujem.

    Ale čo sa chcem spýtať je toto…či nerobíte také inšpiratívne prechadzky prírodou so základnými informáciami o divokých bylinkách pre deti.
    Jedná sa o 6 až 12 ročné detičky, asi 20 detí, je to denný táborový pobyt v júli a tak som si pomyslela, že by to mohlo byť veľmi prospešné a zaujímavé.
    Tábor sa koná v Piešťanoch a na rôzne miesta aj dochádzame autobusom.
    Ďakujem Vám za odpoveď a prajem pekní dni
    Jana Krošláková
    0903 231 315

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů