Zahrievajúca polievka s koreňom púpavy

Zahrievajúca polievka s koreňom púpavy

ŽENŠEN EURÓPY – aj tak by sme mohli nazvať tento vzácny koreň, s ktorým mnohí záhradkári bojujú ako s nežiadúcou burinou v záhrade. Pritom sa dá poľahky zaradiť do jesennej zahrievajúcej polievočky. Liečivé účinky púpavy som zhrnula v tomto článku.

Koreň púpavy je zabudnuté zlato v našich záhradách a keby ľudstvo poznalo jeho liečivé účinky, nepestovalo by nič iné 🙂 A pritom je to chutná ingrediencia v kuchyni!

Telo si na jeseň prirodzene pýta niečo na zahriatie (nemyslím alkohol :), pretože aj podľa ajurvédy prichádza obdobie charakterizované veternou energiou. Preto by sme mali uprednostňovať výživné, teplé a uzemňujúce jedlá. Ideálnym výberom sú syté, husté polievky a jedlá s hrejivými koreninami (kurkuma, škorica, zázvor, badián, kajanské korenie, fenikel, zázvor…)

Ponúkam vám recept na jedno takéto lahodné jedlo:

Potrebujeme:

  • 1 cibuľu, nakrájaná na kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
  • 1 petržlen, nakrájaný na kúsky
  • 1 polovica kalerábu, nakrájaný na kocky
  • 2 zemiaky, nakrájané na kúsky
  • 1 – 2 púpavové korene, umyté a nakrájaný na plátky
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1/2 lyžičky mletého koriandru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1,5 litra zeleninového vývaru
  • Olej na prípravu zeleniny

 

Postup:

  1. Na strednom ohni rozohrejeme olej v hrnci. Pridáme cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým cibuľa nebude jemne zlatistá. Pridáme koreň púpavy a restujeme ešte asi 5 minút.

2. Pridáme koreňovú zeleninu a pokračujeme v restovaní ešte asi 5 minút. Potom pridáme kurkumu, rasca a koriander. Dôkladne premiešajte, aby sa korenie rovnomerne prepojilo so zeleninou.

3. Zeleninový vývar nalejeme do hrnca a necháme zmes prevrieť. Potom znižíme teplotu a necháme polievku variť, kým zelenina nezmäkne. Pridala som ešte nakrájaný kel, ktorý sa už ale nevarí, aby si uchoval všetky jeho výživné látky, pretože je to listová zelenina. Pridala som ho už po odstavení polievky z ohňa a nechala pod pokrievkou iba dôjsť cca 10 min.

Čaro divokej prírody sa nám ponúka v každom jedle, a túto jedinečnú skúsenosť môžete objaviť vo svojej kuchyni.

Ak vás oslovila táto jesenná zahrievajúca polievka s koreňovou zeleninou a púpavovým koreňom, ďalšie lahodné recepty môžete objaviť aj v mojej knihe Liečivá sila divokých byliniek.

Nájdete v nej inšpiráciu na ďalšie výnimočné jedlá, ktoré vás spoja s prírodou a zároveň podporia váš zdravý životný štýl.

Bon appétit a nech Vás cesta poznania divokej prírody sprevádza každým dňom!

Dida

 

 

Mojím najväčším životným koníčkom je práca s bylinami na všetky spôsoby. Inšpirujem ľudí, ako zaradiť liečivé divoké jedlé rastliny aj do stravy. Som autorka úspešnej knihy Liečivá sila divokých byliniek >>, ktorá Vás prevedie čarovným svetom divokých byliniek a ukáže Vám spôsoby, ako ich čo najlepšie využívať pre Vaše zdravie. Milujem hľadanie spôsobov ako prepojiť lásku k prírode a domácu stravu pre dosiahnutie maximálneho benefitu pre zdravie detí a celej rodiny. Môj príbeh si prečítate tu >> Pre inšpiráciu ako zaradiť divoké bylinky do vášho života si stiahnite e-book ZDARMA tu >>
Komentáre
  1. Erika píše:

    Dobrý deň, Didka,
    rada by som sa spýtala, keď učíte aj detičky, či by nebolo dobré niečo aj pre ostatné deti vydať také poučné, ale v detskej forme? Viem,že je to náročné, ale myslím si, že aj buď deti v škole alebo rodičia doma by viedli deti od ranného veku či už k bylinkám alebo zdravej výžive.
    Možno som sa moc rozpísala, ale skúsila som. Želám príjemný deň Erika 🙂

    • Dida Mozoláková píše:

      Ďakujem za tip, áno toto mám v hlave už celý rok, takže hádam raz sa to aj zhmotní 🙂

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů