Púpava na tanieri: korene a mladé lístky

Dnes vám ukážem, ako kulinársky spracovať  korienky a lístky jednej z najľahšie dostupných a najbežnejších liečivých rastlín.

Púpava lekárska (lat. Taraxacum officinale, cz. Pampeliška lékařská)

Skorá jar či neskorá jeseň je obdobie, kedy je vhodné zbierať korene liečivých byliniek.

Jarné a letné bylinky ako lopúch, valeriána lekárska, čakanka, skorocel a púpava rastú s dlhými koreňmi. Keď príde jeseň a rastliny začnú po mrazoch odumierať, tento koreň uchová všetku výživu a liečivú silu rastliny. Na jar po rozmrznutí zeme, kým rastlinka nezačne presúvať silu do nadzemných častí, si môžeme vykopať pár korienkov.

koreň púpavu na jar

koreň púpavu na jar

Zatiaľ čo púpava je bežne klasifikovaná ako burina (a často sa tak s ňou aj zaobchádza), v skutočnosti je to trváca bylina s dlhým zoznamom kulinárskych a liečebných použití.

Taktiež korene púpavy majú najrôznejšie využitie, od medicínskych po čarovanie v kuchyni.

Myslím, že nemusím nikomu extra opisovať, ako vyzerajú púpavy. Pretože je púpava tak široko dostupná a známa, je jednou z najlepších rastlín pre začiatočníkov a pre tých, ktorí si chcú doplniť jedálniček a vzácne vitamíny, ktoré táto bylinka obsahuje.

Púpava je vynikajúcim zdrojom vitamínov A, C a K a je tiež zdrojom vitamínu E, kyseliny listovej, železa a vápnika. Všetky časti sú jedlé a obsahujú dôležité horčiny, t.j. látky podporujúce trávenie a produkciu žalúdočných štiav.

Áno, preto je chuť púpavy skôr horká. Ale to je dobre!

 V našej „klasickej“ strave je horká chuť potravinárskym priemyslom umelo potlačená a prevažujú výrazné sladké a slané chute. To má za následok stále častejšie (nielen) tráviace a žalúdočné problémy. A niekedy stačí tak málo. Iba sa pozrieť, po akých pokladoch stúpame...

očistený koreň púpavy

očistený koreň púpavy

V čase kvitnutia sú púpavy ľahko identifikovateľné podľa žltých kvetov, ktoré rastú na jednotlivých, nerozvetvených, dutých stonkách a po odtrhnutí vytvárajú mliečnu šťavu. Listy sú na okrajoch zúbkované a vyrastajú len zo spodnej časti stonky. Koreň púpavy je pomerne dlhý a privádza živiny do iných častí rastlinky. Často sa praží a používa ako náhrada kávy bez kofeínu.

Biela šťava je obranný mechanizmus vo forme latexu

Biela šťava je obranný mechanizmus vo forme latexu

„Poznáte najekologickejšiu a najzdravšiu slamku? Predsa duté stonky púpavy!“

púpavová slamka :)

púpavová slamka 🙂

…ale poďme do kuchyne

Ak máte radi korenistú chuť rukoly alebo čakanky vo svojom šaláte, skúste namiesto tejto tradičnej horkej zeleniny pridať čerstvo natrhané a umyté zelené púpavy. Lístky si vyberajte menšie, zo stredu ružice. Sú menej horké. Pridajte obľúbenú zeleninu, prípadne obohaťte šalát uvareným cícerom alebo klíčkami. Výživná a zdravá večera je na svete!

šalát z lístkov púpavy

šalát z lístkov púpavy

TIP: Pri receptoch z púpavy nezabudnite použiť citrónovú šťavu, ktorá pomôže neutralizovať  jej horkosť.

Ideálne sa hodí na to univerzálny dresing, ktorý si pripravíte zmiešaním 2 PL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL medu a 1 ČL kremžskej horčice. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

…a čo s koreňmi púpavy?

Za prvé, musíte sa k nim dostať 🙂 Čo nie je niekedy ľahká úloha.

Odporúčam sa zamerať na púpavy, ktoré rastú v mäkšej pôde, napríklad v zeleninových záhonoch, políčkach či sklenníkoch na jar.

Podľa lístkov je ťažko odhadnúť, aký dlhý a pevný koreň rastlinka má. Preto veľakrát  získam iba časť koreňa. Ale to je v poriadku. To znamená, že púpava sa ku nám vráti aj budúci rok!

mladé korene púpavy

mladé korene púpavy

Do jedla stačí pár korienkov. Najskôr ich umyte od zeme a následne odporúčam použiť  škrabku na zeleninu. Nakrájajte ich na drobno a pripravte si zdravý obed či večeru.

Púpavovo-šošovicový dhal

1 šálka červenej šošovice

½ – 1 šálka očistených a nakrájaných koreňov púpavy

1 cibuľa

1 mrkva

2 strúčiky cesnaku

Kurkuma, bio zeleninový bujón, korenie

Cca 1 a pol pohára vody

Na oleji najskôr orestujte cibuľu. Potom pridajte nakrájanú mrkvu, púpavové korene, kurkumu, bujón alebo soľ a korenie. Zalejte vodou a varte, kým šošovica nebude mäkká. Nakoniec pridajte cesnak. Na jar sa skvele hodí aj medvedí cesnak. Podávajte s ryžou a šalátom z púpavových listov.

rýchle a zdravé jedlo z prírody

rýchle a zdravé jedlo z prírody

 

Púpava je naozaj zázračná rastlina, nie nadarmo sa jej hovorí „ženšen Európy“. A jej koreň nie je výnimkou. Koreň púpavy je rozhodne bylinka, ktorú by ste mali mať po ruke!

Neprehliadnite aj ostatné recepty z púpavy v knihe: LIEČIVÁ SILA DIVOKÝCH BYLINIEK

Mojím najväčším životným koníčkom je práca s bylinami na všetky spôsoby. S narodením mojich detí sa snažím divoké jedlé byliny jednoducho zakomponovať aj do stravy. Snažím sa budovať u detí vzťah k zdravej k výžive od útleho detstva. A funguje to! Som autorka Ebookov Liečivá sila divokých byliniek >>, ktoré Vás prevedú čarovným svetom divokých byliniek a ukážu Vám spôsoby, ako ich čo najlepšie využívať pre Vaše zdravie. Milujem hľadanie spôsobov ako prepojiť lásku k prírode a domácu stravu pre dosiahnutie maximálneho benefitu pre zdravie detí a celej rodiny. Môj príbeh si prečítate tu >> Pre inšpiráciu ako zaradiť divoké bylinky do vášho života si stiahnite e-book ZDARMA tu >>
Komentáre
  1. Som ohromený tým, ako bola táto téma prezentovaná v článku. Keď som vstúpil na webovú stránku, dúfal som, že sa budem môcť dozvedieť niečo viac a nebol som sklamaný. Pri čítaní podobných príspevkov na webe sa môžete stratiť …

  2. Kvetoslava Lipová píše:

    veľmi ďakujem za užitočné informácie a rady, ktoré celkom určite využijem a budem pravidelne navštevovať váš blog.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů