20 otázok a odpovedí – Medvedí cesnak

Medvedí cesnak

Medvedí cesnak sa teší v dnešnej dobe veľkej popularite. Čo ma na jednej strane teší, že ľudia našli aj prostredníctvom tejto bylinky cestu, ako podporiť svoje zdravie prírodnou cestou.  Na druhej strane miesta, kde kedysi rástol v hojnom množstve, sú veľa krát drancované nezodpovednými zberačmi, ktorí ho vytrhávajú aj s korienkami.

Jedno je isté, medvedí cesnak patrí medzi zlaté bylinkové poklady nielen pre jeho široké využitie, ale aj pre jeho silu nám pomôcť správne naštartovať organizmus po dlhej zime.

Všetko, čo potrebujete vedieť o medveďom cesnaku som sa snažila zhrnúť do nasledujúcich otázok a odpovedí. Ak Vás niečo ešte napadne, čo by ostatných čitateľov mohlo zaujímať, budem rada, keď to spomeniete v komentári pod článkom :).

1. Aké sú tradičné a moderné spôsoby použitia medvedieho cesnaku?

Už prví liečitelia medzi Keltmi, germánskymi kmeňmi a starými Rimanmi poznali túto divokú bylinu a nazývali ju herba salutaris, čo znamená „liečivá bylina“.  Jeho liečivá hodnota bola považovaná za diaphoretickú (vyvoláva potenie), diuretickú (zvýšený prietok moču), expektorans (uľahčené dýchanie), stimulačnú a antiseptickú.

Bylina sa nosila vo vreckách ľudí na ochranu pred chrípkou počas pandémie v Írsku v roku 1918.

V modernej medicíne pre jeho širokú škálu pôsobenia ho môžeme považovať za všeliek a za prírodné antibiotikum. Prečisťuje a odhlieňuje organizmus po zime.

2. Môžete jesť medvedí cesnak?

Áno, všetky jeho časti sú jedlé.

3. Ako vznikol jeho názov?

Traduje sa, že názov bol odvodený na základe toho, že sa na jar chodia medvede naň pásť, aby nabrali silu a vitamíny po zime. V ľudovej poverách sa ale hovorí pravý opak, že medvede prenášajú svoju silu do rastlinky a my ľudia, tým, že ho jeme získame obrovskú „medvediu“ silu.

4. Aké časti medvedieho cesnaku môžete jesť?

Jeho rozmanitosť využitia je fascinujúca. Môžete sa s ním hrať, experimentovať, čo vám najviac chutí a vyhovuje. Mladé lístky je vhodné pridávať čerstvé iba tak do šalátov, či urobiť si z nich pesto. Staršie listy môžete povariť ako špenát, alebo pridať do krémových polievok. Púčiky sa zvyknú nakladať do oleja či octu. Aj kvety sú jedlé, aj keď sa zvyčajne používajú na ozdobu šalátov. Jedlé sú aj korienky, ale k úcte k prírode a zachovaniu tohto pokladu aj do budúcnosti ich nekonzumujem.

5. Je nezákonné zbierať medvedí cesnak na Slovensku?

Za nezákonné sa považuje zbieranie medvedieho cesnaku v treťom až piatom stupni ochrany prírody (pokuta až do výšky 3 300 eur). V iných oblastiach s nižším stupňom ochrany alebo v záhradách, lúkach, lesoch či hájoch bez stupňa ochrany je zber medvedieho cesnaku povolený.

6. Môže sa medvedí cesnak zameniť za nejaké jedovaté rastliny?

Jeho zelené, kopijovité a lesklé listy sa podobajú listom konvalinky a môžu spôsobiť zámenu s medvedím cesnakom. Avšak keď prídeme na miesto, kde cesnak rastie, do nosa vám udrie jeho silná aróma ešte skôr, ako rastlinku zbadáte. A práve ona vám pomôže ju rozoznať od jedovatej konvalinky.

Jedovatá konvalinka

Jedovatá konvalinka

7. Kde nájdete medvedí cesnak?

V listnatých lesoch, kde je vlhko. Zaujímavé je, že keď si ho chceme presadiť do našej záhrady, napriek tomu, že mu poskytneme také isté podmienky ako má v prírode, nie vždy sa ujme. Je zrejme citlivý aj na zloženie pôdy.

8. Aké výhody má konzumácia medvedieho cesnaku?

Také isté ako konzumácia kuchynského cesnaku, akurát je oveľa liečivejší. Medvedí cesnak bol pôvodne používaný ako liečivá bylina na liečenie chorôb od bolesti zubov, boľavých očí alebo bradavíc, až po osýpky, príušnice alebo reumu. Moderný výskum naznačuje, že rovnako ako cesnak, aj konzumácia medvedieho cesnaku môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi a znížiť krvný tlak.

9. Ako skladovať medvedí cesnak?

Nevhodné pre medvedí cesnak je sušenie, stráca svoje liečivé účinky. Mrazenie tiež nemusí vyhovovať každému. Napriek tomu, že nestráca toľko svojich účinných látok, jeho chuť  a „ostrosť“ je oveľa slabšia. Ja osobne uprednostňujem v zimnom období čerstvý kuchynský cesnak.

Asi najlepší spôsob ako ho uchovať po celý rok v dobrej kvalite, je vo forme pesta a fermentový v soľnom náleve.

pesto medvedí cesnak

pesto medvedí cesnak

10. Kedy je sezóna medvedieho cesnaku?

Jeho lístky zbadáte vyrastať v teplejších oblastiach už začiatkom apríla a následne po cca 3 týždňoch začína kvitnúť.

11. Sú cibuľky medvedieho cesnaku jedlé?

Aj keď sú cibuľky rastliny jedlé, zvyčajne sú príliš malé na to, aby boli veľmi užitočné. Bohužiaľ vykopanie cibuliek cesnaku znamená, že na budúci rok už nebude rásť… 🙁

12. Súvisí medvedí cesnak nejako s obyčajným cesnakom?

Rozhodne áno, obidvaja sú členmi jednej rodiny „cibuľovitých“.

13. Páchne z medvedieho cesnaku dych?

Aj keď v surovom stave jeho chuť je dosť ostrá, v skutočnosti z vášho dychu nevonia až tak zle. Na rozdiel od kuchynského, ktorý má teda riadne „grády“.

14. Môže sa medvedí cesnak tepelne upravovať?

Rozhodne! Je to vynikajúca alternatíva špenátu (odporúčam v kombinácii so žihľavou), ale tých receptov je dnes už toľko, že si určite každý nájde ten svoj.

15. Ako chutí medvedí cesnak?

Napriek jeho typickej cesnakovej vôni, by som jeho chuť prirovnala k takej ostrej, čerstvej, jarnej cibuľke. Ako chutí Vám? Kľudne napíšte do komentára pod článok.

16. Je medvedí cesnak chránený?

Nie, nie je, ale sú pravidlá, kde sa môže zbierať. Viď otázka č. 5.

17. Ako sa dajú použiť kvety medvedieho cesnaku?

Skvele sa hodia nasekané do jedla, alebo ako ozdoba do šalátov.

medvedi cesnak kvety

18. Môže sa medvedí cesnak mraziť?

Áno, môže, buď celé listy pekne poukladané na seba, alebo nadrobno nasekaný. Ale ako som spomenula vyššie, jeho chuť je už trochu iná.

19. Je bezpečné jesť medvedí cesnak?

Opatrní pri užívaní medvedieho cesnaku by mali byť ľudia, ktorí sú alergickí na klasický kuchynský cesnak. Taktiež pri nadmernom použití môže vyvolať žalúdočné potiaže, plynatosť či pálenie záhy. Takže všetko z mierou.

20. Ako zbierať medvedí cesnak?

Medvedí cesnak, by sa nemal strihať nožnicami, stráca tak svoju silu, ktorá mu bude ďalší rok chýbať pre nový rast. Nezbierame nikdy celý trs, vždy 1-2 lístky a pokračujeme ďalej.

Tak a môžeme sa pustiť do ochutnávania. Pri medveďom cesnaku sa naša rodina riadi tým istým pravidlom, ako pri všetkých sezónnych bylinkách, ovocí alebo zelenine. Vtedy, keď rastú, sú pre naše telo najužitočnejšie a treba sa ich doslova „prejesť“. Takže máme medvedí cesnak hádam aj v raňajkovej kaši a o tej aróme u nás doma ani nehovorím 🙂

Ďakujem za prečítanie

Keď nám už cesnak lezie von ušami :)

Keď nám už cesnak lezie von ušami 🙂

Vždy čerstvé informácie o divokých bylinkách nájdeme aj na našom FB profileInstagrame.

Čiastočný zdroj: Edible and Medicinal Wild Plants, Robin Harford

Mojím najväčším životným koníčkom je práca s bylinami na všetky spôsoby. S narodením mojich detí sa snažím divoké jedlé byliny jednoducho zakomponovať aj do stravy. Snažím sa budovať u detí vzťah k zdravej k výžive od útleho detstva. A funguje to!
Som autorka Ebookov Liečivá sila divokých byliniek >>, ktoré Vás prevedú čarovným svetom divokých byliniek a ukážu Vám spôsoby, ako ich čo najlepšie využívať pre Vaše zdravie.
Milujem hľadanie spôsobov ako prepojiť lásku k prírode a domácu stravu pre dosiahnutie maximálneho benefitu pre zdravie detí a celej rodiny. Môj príbeh si prečítate tu >>
Pre inšpiráciu ako zaradiť divoké bylinky do vášho života si stiahnite e-book ZDARMA tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů