Zimné žihľavové muffiny

Čo sa týka zimy a divokých bylín som tak trochu na prášky, keď si človek už raz na ne zvykne, stanú sa takými jeho malými kamarátmi. Ďakujem, že mám tú výhodu, že od jari do jesene skoro ráno keď ešte všetci spia môžem vyjsť na záhradu a zvítam sa s nimi a podľa nálady si natrhám čo práve moja duša potrebuje.

Áno, dnes už dostať kúpiť v obchodoch zelené šaláty od výmyslov sveta, ale nie je to ono. Moje deti sú už našťastie zvyknuté na kadejaké moje experimenty v kuchyni, preto je výhoda a rada zároveň:

Keď zavádzate divoké byliny do stravy u vás doma, keď sú deti malé, berú to ako súčasť vašej kuchyne.

Moja najobľúbenejšia bylina je obyčajná žihľava. Rastie všade, celoročne až kým ju nezakryje sneh. Je neuveriteľne univerzálna, dá sa pripraviť z nej hádam všetko. A to nehovorím o všetkých tých mineráloch a vitamínoch čo obsahuje. Je to moja topka.

Bohužiaľ nie pre deti 🙂

ALE, myslím že tento rok sa mi ju podarilo úspešne prepašovať do jedál a to vo forme žihľavového proteínového prášku. Úžasná vec. Robím dva druhy, jeden čisto zo žihľavových semiačok a druhý z celých sušených stoniek. Vedia aj vaše deti sedieť pri vylupovaní hrachu aj hodinu? Tak to sa „zabavia“ aj pri vylupovaní žihľavových semiačok. Montessori v praxi 🙂

Použitie prášku je na vás, sami určite viete kde ho zamiešať či pridať. Dodáte bezbolestne jedlu pridanú výživovú hodnotu. Ja napríklad pridávam lyžičku do raňajkových kaší, pomazánok, smoothie, ale dobre sa mi osvedčil aj pri muffinkách…

Na prípravu cca 15 ks budete potrebovať: 

1 banán
2 dcl žihľavového čaju
1 čl škorice (korenie podľa chuti)
1 a pol hrnčeka múky (ja som použila mix ovsenej s celozrnnou špaldovou)
1 a ½ hrnčeka cukru (mám rada mix brezového s hnedým trstinovým)
½ hrnčeka kakao nesladené
2 šťastné vajcia 🙂
1 čl vínny prášok
½ čl sody bikarbóny
¼ hrnčeka olivového oleja (môžete použiť aj kokosový, podľa chuti, nám olivový nevadí)
1 -2 čl sušeného žihľavového prášku 

Postup je jednoduchý:

  1. Zmiešame si suché prísady.
  2. Zmiešame si mokré prísady.
  3. Zmiešame dokopy.
  4. Dobre premiešame a dávkujeme do silikónových košíčkov. Všeobecne moc neodporúčam papierové, pri alternatívnych múkach sa muffiny ťažko vyberajú.
  5. Pečieme pri 180 °C cca 25 min. bez ventilátora.
  6. Nechajte na mriežke úplne vychladnúť, aby sa vám nezlomili pri vyberaní a vyklopte.
  7. Lepšie sú keď trochu odstoja, sú potom také gumovejšie, nedrobia sa keď ich zabalíte na cestu.

TIP: Do polovice muffiniek zvyknem dávať do stredu zdravú variantu „nutelly“, buď Slowtellu alebo „PureNuts“ z DM.

Rýchly video návod:

Prehraním videa súhlasíte so zásadami ochrany osobných údajov YouTube.

Zistiť viacPovoliť video

Tak a desiata hotová, môže sa ísť do školy.

Chutia skvele a vy viete, že ste spravili ďalší malý krôčik k zdravej strave vašich detí 🙂

Mojím najväčším životným koníčkom je práca s bylinami na všetky spôsoby. S narodením mojich detí sa snažím divoké jedlé byliny jednoducho zakomponovať aj do stravy. Snažím sa budovať u detí vzťah k zdravej k výžive od útleho detstva. A funguje to! Som autorka Ebookov Liečivá sila divokých byliniek >>, ktoré Vás prevedú čarovným svetom divokých byliniek a ukážu Vám spôsoby, ako ich čo najlepšie využívať pre Vaše zdravie. Milujem hľadanie spôsobov ako prepojiť lásku k prírode a domácu stravu pre dosiahnutie maximálneho benefitu pre zdravie detí a celej rodiny. Môj príbeh si prečítate tu >> Pre inšpiráciu ako zaradiť divoké bylinky do vášho života si stiahnite e-book ZDARMA tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů