Vitamín C na tanieri: 5 jarných byliniek

Poďme si do prírody nazbierať vitamín C

Jar už naplno rozkrútila svoje kolesá a treba sa prebrať zo zimného spánku. Ranné mrazy našťastie bylinkám nevadia. Práve naopak, ukazujú nám, aké sú jarné bylinky životaschopné a silné.
A my tú silu môžeme čerpať spolu s nimi.

Blyskáč jarný (cz. Orsej jarní)

Jeho malé, okrúhle, zelené lístky často vykúkajú spomedzi suchého lístia. Práve tieto mladé lístky ešte pred zakvitnutím je bezpečné jesť a pridávať do jarných detoxikačných kúr. Pre jeho veľký obsah vitamínu C sa používa v ľudovom liečiteľstve pri skorbute a krvácaní ďasien. Má jemnú pikantnú chuť podobnú kapucínke. Preto naozaj stačí pár lístkov a počúvať vaše telo čo povie.

blyskáč list a kvet

blyskáč list a kvet

Pozor ale, keď už uvidíte žlté kvietky, vtedy ho radšej nechajte tak.

Tvorí sa v ňom už jedovatý alkaloid. 

video-ukážka blyskáč

video-ukážka blyskáč

Kozonoha hostcová (cz. Bršlice kozí noha)

Na jar má lesklé, jemne zelené a zložené lístky, ktoré sa rastom pomaly rozvinú. Obsahuje 4x viac vitamínu C ako citrón. Krásne prečistí náš lymfatický systém a štítnu žľazu.
  • Rastie hádam v každej záhrade ako "burina ".
  • Ideálne ju surovú zaradiť do jedál či smoothie. My si z nej radi vyrábame pesto.
  • Má neutrálnu petržlenovú chuť.
  • Rastie od jari do jesene.
  • Je proste úžasná ♥️...pre naše zdravie!
video-ukážka Kozonoha

video-ukážka Kozonoha

Hviezdica prostredná (cz. Ptačinec prostrední) 

Záhradkári ju poznajú ako klasickú burinu, ktorá začína ako prvá rásť v skleníku po zime. Je plná vitamínov A, B1, B2 a C, ako aj vlákniny a bielkovín. Je to tiež jedna z mála naozaj „chutných“ byliniek. Chutí podobne ako špenát či klíčky a tak sa aj používa a v kuchyni. Moje deti ju chodia na jar zobať do sklenníka, kde rastie ako prvá jarná burina 🙂
hviezdica prostredná

hviezdica prostredná

video-ukážka hviezdica

video-ukážka hviezdica

Púpavové listy a korienky (cz. Pampeliška)

púpava listy + korene

púpava listy + korene

Kto by ju nepoznal? Púpavy je asi 150 druhov, lístky majú rôzne tvary, ale typický je pre ňu zúbkatý okraj. Na jar a na jeseň ju zbieram aj s korienkami. Sú tenké a jemne horké, ale to je dobre! Náš žlčník, pečeň, slezina a celkové trávenie potrebuje aj tieto zložky. Umyté a nakrájané korienky môžete orestovať a pridať k obľúbenému soté. S listami šup do šalátu. Všimli ste si, že horkú chuť potravinársky priemysel umelo potlačuje?
video-ukážka púpava listy + korienky

video-ukážka púpava listy + korienky

Pŕhľava dvojdomá (cz. Kopřiva dvoudomá)

mladá žihľava

mladá žihľava

Na jar vyzerá trochu inak ako ju poznáme z obrázkov. Je viac „chlpatá“ a lístky sú zo spodnej strany jemne do fialova. Pŕhli ale zato stále poriadne, určite si nezabudnite rukavice pri zbere. Okrem vysokého množstva vitamínu C nás zásobí dôležitým chlorofylom, prečistí krv a dodá viac energie. Na jar si z nej radi pripravujeme vodné maceráty alebo pridávame do smoothie.
video-ukážka mladá žihľava

video-ukážka mladá žihľava

A čo s nimi?

Samozrejme, zo všetkých si môžete pripraviť bylinkový nálev, alebo studený vodný macerát. Ale ak chcete zachovať 100 % vitamínu C, skúste ich zaradiť aj do vašich jedál. Pridať pár lístkov do smoothie je veľmi jednoduché a účinné. Alebo iba tak nasekať do polievky, rizota či cestovín alebo nátierky. Pár tipov nájdete aj v mojom ebooku zdarma.
bylinky v nátierke a v omáčke

bylinky v nátierke a v omáčke

 

Ja som ich pôvodne chcela primiešať k nátierke z kešu orechov, mungo klíčkov, dochutenej tebi droždím, citrónom a cesnakom. Ale keď som zistila, že nemám doma chlieb, tak z toho bola zrazu omáčka na cestoviny 🙂 Nasekaný cesnak zvláštny a sušené paradajky všetky chute krásne prepojili. Základné pravidlo pri divokých bylinkých v strave je sekať – krájať – mixovať 😀
Verím, že počas svojich jarných výletov v prírode na niektoré natrafíte a zoberiete domov na koštovku 🙂
Majte sa krásne
Dida
Mojím najväčším životným koníčkom je práca s bylinami na všetky spôsoby. S narodením mojich detí sa snažím divoké jedlé byliny jednoducho zakomponovať aj do stravy. Snažím sa budovať u detí vzťah k zdravej k výžive od útleho detstva. A funguje to! Som autorka Ebookov Liečivá sila divokých byliniek >>, ktoré Vás prevedú čarovným svetom divokých byliniek a ukážu Vám spôsoby, ako ich čo najlepšie využívať pre Vaše zdravie. Milujem hľadanie spôsobov ako prepojiť lásku k prírode a domácu stravu pre dosiahnutie maximálneho benefitu pre zdravie detí a celej rodiny. Môj príbeh si prečítate tu >> Pre inšpiráciu ako zaradiť divoké bylinky do vášho života si stiahnite e-book ZDARMA tu >>
Komentáre
  1. Daniela píše:

    Skvelý článok, ďakujem :-).

  2. Kvetoslava Lipová píše:

    kozonohu a hviezdicu som doteraz vyhadzovala ako ťažkú burinu v zahrade a vôbec som netušila aký je to poklad. Veľmi ďakujem za tieto informácie.

    • Dida Mozoláková píše:

      Áno, tie najlepšie bylinky sa nám ponúkajú priamo pod nohami a veľakrát s nimi bojujeme ako s nežiadúcou burinou 😀

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů