V 18. storočí keď sa konala dražba koní, tak 2 týždne pred výstavou pridávali koňom do žrádla žihľavové semiačka, aby zlepšili ich celkové zdravie, kvalitu srsti a vitalitu. Keď vedia tieto prírodné vitamíny postaviť na nohy také veľké zvieratá, určite pomôžu aj nášmu zdraviu.
Príroda má pre nás kopec pokladov ako prirodzene podporiť imunitu a zostať zdravý po celý rok. A semiačka žihľavy sú práve jednou z tých potravín, o ktorej ste možno nevedeli, že ju potrebujete.
V modernej gastronómii sa teraz hojne používa výraz „superfood“ na potraviny, ktoré majú vysoký obsah zdraviu prospešných bioaktívnych látok a koncentruje sa v nich veľké množstvo vitamínov a minerálov. Sú to napríklad morské riasy, chia semiačka, zázvor, cesnak, čierne ríbezle či kapusta.
Keby vedci viacej skúmali aj divoké bylinky, tak na prvých priečkach by sa umiestnili určite aj žihľavové semiačka. Mnoho takýchto “superfoods” často pochádza z ďalekých krajín, takže je príjemné vedieť, že medzi ne patrí aj “jedna z našich”.
Tak ako pomáhajú koníkom ku krásnej hrive, tak aj pre nás sú semiačka žihľavy skvelé pre pokožku, vlasy, mozog, podporu obličiek či posilnenie nadobličiek. Sú plné vitamínu C a esenciálnych mastných kyselín. Už samotná vôňa pri ich sušení má ukľudňujúci účinok. Obzvlášť sú vhodné pre tých, ktorý trpia silnou únavou a vyhoretím, pri chronických bolestiach, depresii a úzkosti.
Hlavne na jeseň a v zime ich pridávame do všetkých možných jedál. Pol lyžička do smoothie kaše alebo teplej pohánkovej kaše, šalátov, polievok či pomazánok. Napríklad keď ich zmiešate s medom, máte zdravú nátierku pre deti. Zmrzlina a žihľava, prečo nie?
Určite ste si všimli strapce semiačok na žihľave. Jedny odstávajú do strán ako anténky, majú také malé guličky. Môžete ich aj ochutnať, ale ich chuť je taká trávová. To sú samčie rastlinky.
Druhé visia dole, a to sú samičie a práve na tie sa chceme zamerať. Pri zbere by mali mať krásnu zelenú, sviežu farbu a visieť nadol. Môžete ich ochutnať aj priamo z rastlinky, tak, že ich v dlaniach pomrvíte, aby sa uvoľnili z obalu. Semiačka sa dajú konzumovať aj surové priamo z rastlinky, ale to závisí aký je váš jazyk citlivý. Niekoho môžu jemne príhliť, iný si to ani nevšimne. Jediný spôsob ako to zistiť je vyskúšať :). Sušením sa ale pŕhlenie úplne stratí.
Zbierajú sa koncom leta, ale to závisí aj od počasia. Keď je teplo, dozrievajú aj skôr.
Ono sa to zdá, ako mravčia práca, ale stojí to zato. Ak si kupujete občas výživové doplnky či zelené vitamínové prášky, viete, že to nie je lacná záležitosť. Takto si jeden ľahko vyrobíte sami. V bio kvalite. S energiou, ktorú tam vložíte vy.
Ak semiačka užívate prvý krát, tak začnite v menšom množstve. Povedzme, ako keď si trošku „posolíte“ jedlo. A to preto, lebo žihľavové semiačka majú stimulačné vlastnosti, ich „nabudzovací“ efekt trvá 4-7 hodín. Preto zvážte ich užívanie večer, aby vám nenarušili zaspávanie… Postupne pridávajte na cca 1 lyžičku denne.
Stačí obyčajný zavaráninový pohár s viečkom, aby semiačka nechytili vlhkosť. Mohli by začať plesnivieť. Uskladnite následne niekde na tmavom mieste, kde nesvieti priame slnečné svetlo.
Pozrite si aj video k tomuto článku, kde názorne ukazujem jednotlivé kroky spracovania žihľavových semiačok:
Nech vám žihľavové semiačka pomôžu na ceste za zdravím celej rodiny…
Dida
Dobrý deň,ďakujem veľmi pekne za prijatie na stránku Divoká strava.
Prijímam možnosti prírody ako si obohatiť jedálny lístok.
Žihĺavové semienka zbieram,suším na zimu pre domáce zvieratá.Majú to veľmi radi.
Beriem košík a idem si trhať semienka aj pre seba.
Ďakujem ešte raz za (pre mňa nový objav) využitia žihĺavových semienok.
dobrý deň, môžu sa konzumovať semena žihľavy aj dlhodobo? napríklad ceky rok? ďakujem.
Dobrý deň, v rámci vyváženej a pestrej stravy ako doplnok áno. Iné je keď sa s nimi robia také intezívnejšie kúry, napr. pri chronickej únave, tak je vhodné si dať pauzu, ako všeobecne pri bylinnej liečbe…
Zdravím vás. Volam sa Marian bývam v Širokom. Žihľavové semiačka som ochutnal iba len nedávno a ani som nevedel že sa dajú jest proste som odtrhol celý strapec a hneď som pocítil vynikajúcu chuť. Vedel som že to mi nemôže ublížiť lebo žihľavu používam ako čaj. Už po prvých troch dňoch som pocítil zmenu v mojom tele. Ďakujem vám a pozdravujem vás.
To je naozaj krásne spojenie s prírodou, keď je už človek napojený sám na seba a počúva svoju intuíciu, tá ho nikdy nesklame 🙂