Vetvičkový šípkový čaj

….od bylín a plodov k nápojom 🙂 Áno, z každej bylinky, ktorá nám pristane na tanieri sa dá urobiť aj lahodný nápoj. Tu vám dávam tip na jeden menej známy pre zimné obdobie, keď potrebujeme podporiť našu imunitu.

Divoké jedlé bylinky a plody sú neoddeliteľnou súčasťou našej prírody a aj stravy. Okrem toho, že sú chutné a zdravé, môžu sa využiť aj na prípravu rôznych nápojov. Jedným z málo známych, ale veľmi lahodných nápojov je čaj zo šípkových vetvičiek.


Ak máte radi (ne)obyčajný šípkový čaj, tak toto určite vyskúšajte.

Čaj zo šípkových vetvičiek má jemnú, ovocnú chuť s jemným dymovým nádychom. Niektorým ľuďom pripomína čaj rooibos pu-erh, ktorý sa vyrába z listov a výhonkov kríka rooibosu, ktorý rastie v južnej Afrike.

Rooibos nie je čaj v pravom slova zmysle, pretože neobsahuje kofeín. Je to bylinkový čaj, ktorý má príjemnú, jemnú chuť a je bohatý na antioxidanty. Čaj je vhodný na chladné dni a má priaznivé účinky na zdravie, podobne ako šípkový čaj.

Zber vetvičiek sa odporúča práve v období, keď na kríku nie sú žiadne kvety ako čerstvé šípky, takže ideálne neskorá jeseň, zima, alebo skorá jar.

Vezmite záhradné rukavice a záhradné nožnice a poďte na to:

1.    Nastrihajte si tenké vetvičky šípok, tie sa rýchlejšie vysušia. Pozor na tŕne! A taktiež na bundu 🙂

2.    Následne ich nastrihajte na menšie cca 5 cm kúsky. Lepšie sa sušia a aj skladujú .

3.    Nechajte kúsky voľne vysušiť na plechu. Stačí pár dní a sú suché..

4.    Potom ich už stačí iba nasucho upražiť na panvici, alebo v rúre cca 10 min, kým nebudú jemne tmavšie a začnú aj príjemne sladkasto voňať.

5.    Hotovo! Nechať vychladnúť, odložiť do pohára. Šípkový čaj máte takto po ruke po celý rok!

Príprava čajového nápoja:

Podobne ako púpavová káva z koreňa, aj tu je vhodné, aby sa tvrdé časti rastlinky trochu povarili. Vynikne lepšie ich sladko-dymová chuť a uvoľnia sa účinné látky.

Takže cca 5 vetvičiek zalejeme 0,5 litra vody a povaríme cca 15 min. Odstavíme z ohňa a necháme lúhovať ešte 10 min. Uvidíte, ako bude čajík postupne tmavnúť do hnedo-červena.

Podobne ako pri šípkach aj vetvičky sú vhodné na ďalšiu maceráciu, takže ich môžete zaliať znova a znova a znova…samozrejme výluh bude slabší.

Príroda nám naozaj ponúka všetko čo potrebujeme pre naše zdravie a vitalitu. A keď to má aj takúto príjemnú chuť, je to hotov balzam pre našu dušu.

Chcete sa dozvedieť viac o tom, čo sa dá zbierať v prírode?

Ak áno, potom sa určite zapíšte do môjho mailing listu >> TU 

Na mojich workshopoch sa dozviete:

  • Aké sú bezpečné a jedlé rastliny, ktoré nájdete vo vašej oblasti.
  • Ako rastliny správne zbierať a pripravovať.
  • Recepty na chutné a zdravé jedlá z divokých bylín.

Zároveň sa dozviete aj o tom, ako chrániť prírodu a ako sa správať pri zbere rastlín.

Príroda je tu pre nás všetkých a je dôležité, aby sme sa o ňu starali.

S láskou

Dida 🙂

Mojím najväčším životným koníčkom je práca s bylinami na všetky spôsoby. Inšpirujem ľudí, ako zaradiť liečivé divoké jedlé rastliny aj do stravy. Som autorka úspešnej knihy Liečivá sila divokých byliniek >>, ktorá Vás prevedie čarovným svetom divokých byliniek a ukáže Vám spôsoby, ako ich čo najlepšie využívať pre Vaše zdravie. Milujem hľadanie spôsobov ako prepojiť lásku k prírode a domácu stravu pre dosiahnutie maximálneho benefitu pre zdravie detí a celej rodiny. Môj príbeh si prečítate tu >> Pre inšpiráciu ako zaradiť divoké bylinky do vášho života si stiahnite e-book ZDARMA tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů