…a to sú jarné byliny, za ktorými sa oplatí otočiť. Uvidíme ich totiž zase až o rok!
Prvá covidová zima je už hádam za nami a všetci dúfame, že s jarou, slniečkom a teplom sa pomaly budeme vracať do normálu. Možno áno, možno nie, ale čo môžeme spraviť pre svoje zdravie práve teraz je, že si nazbierame do zásoby jarné super-liečivky a PRIPRAVÍME SI VLASTNÚ PRIEDUŠKOVÚ ZMES.
Super sú hlavne preto, lebo nám pomáhajú práve pri vírusoch, ktoré napádajú naše dýchacie cesty, pričom účinne bojujú s hlienmi a kašľom.
Jarných bylín a zmesí je viacero, budem ešte o nich písať v ďalších článkoch, ale toto je základná zmes z najbežnejších dostupných bylín, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Hlavne, keď máte deti. Je fajn byť už teraz pripravený na zimu…
Každú bylinku je vhodné skladovať aj samostatne v zaváraninových pohároch, aby sme ich operatívne použili, tak ako sa nám to práve hodí. Spolu s domácimi bylinkovými tinktúrami nám pomáhajú zvládať všetky pliagy, ktoré deti nosia zo školy či škôlky.
Pri najbližšej jarnej prechádzke si zoberte plátenú či papierovú tašku (určite nie plastový šáčok; bylinky by sa zaparili) do ruksaku, aby ste si mohli nazbierať byliniek, ak sa s nimi náhodou stretnete. Zbierajte iba toľko, koľko reálne potrebujete na jeden rok.
Jarný bylinkový trojboj pri ochorení dýchacích ciest
Prvosienku malú, ktorej kvietky vyrastajú zo stredu ružice listov, vidno už vo februári. Je to jedlá bylina, ktorá má príjemnú medovú vôňu a skvele sa hodí na oživenie zelených šalátov či žlté smoothie. Deti ich radi ochutnávajú priamo na mieste, či pridajú do palaciniek. Pozrite si aj e-book s receptami zdarma.
Prvosienka vyššia je taktiež jedlá bylinka, ale viac ju využívam v čajovej zmesi. Ak cítite, že máte plný nos, začínate kýchať, pripravte si ako prvú pomoc proti nachladnutiu čaj z prvosienky.
S roztápajúcim sa snehom sa nám ukazujú najprv jeho žlté kvietky a neskôr okolo mája aj listy. Obidve jeho časti vieme postupne spracovať a pripraviť si na zimu. Aj keď obidve časti rastliny sú v malom množstve jedlé, ich sila sa prejaví hlavne v sušenej čajovej zmesi.
Aj Vás v detstve rodičia naparovali nad harmančekovým odvarom pod uterákom? Samozrejme, ako dieťa som si to moc neužívala. Teraz robím to isté svojim deťom 🙂 Ale s podbeľovým odvarom. V hrnci zalejete asi 2 lyžice podbeľu horúcou vodou, necháte postáť 10 min. pod pokrievkou a naparujte max. 10 min. U detí treba samozrejme asistenciu kvôli bezpečnosti. Spravte si spolu napríklad uterákový „stan“ a naparujte sa spolu 🙂
Na jar je podbeľ bylina č. 1 nielen pre včely. Jeho vysoký obsah slizu chráni sliznice dýchacích ciest a uvoľňuje hlieny. Má protizápalové účinky najmä pri zápale priedušiek, hrtana, hrdla a astme. Neskôr v máji vyrastajú listy, ktoré taktiež buď usušíme a zmiešame spolu s už usušenými kvietkami, alebo sa môžu pridať do šalátu či polievky.
Zaváraninový pohár naplníme kvetmi a zalejeme 1 cm nad okraj medom. Necháme 2 mesiace v tme odležať. Po určitom čase môže med začať fermentovať, tvoria sa malé bubliny. Nezľaknite sa, je to dobre. Alkohol ho v skutočnosti pomáha uchovať dlhšie, pričom sa nezníži účinok.
Viac informácií, ako aj prípravu podbeľového medu nájdete v tomto videu:
Táto malá nenápadná fialovo-modrá bylinka začala rásť v blízkosti nášho domu. O to väčšiu pozornosť som jej začala venovať, keď môj syn každú zimu začal pokašliavať. Zaujímavý je pôvod jeho názvu. Okrem jasného odkazu priamo na ochorenie pľúc, sa názov spája aj s podobou samotnej liečivky. Jej mierne škvrnité, chlpaté listy sa podobajú na choré pľúca. Pomenovanie rastliny bolo našimi predkami unikátne!
Áno, aj toto je jedlá bylinka. Keď ju budete zbierať na sušenie, určite ju ochutnajte. Kvietky sa môžu stať užitočnou prísadou na pridávanie do polievok alebo smoothies. Sú bohaté na sliz, ktorý má schopnosť chrániť vnútorné sliznice, najmä aby sa zabránilo podráždeniu zažívacieho systému.
Jeho pomer v zmesi čaju by mal byť najmenší. Obsahuje malé množstvo necidov (pyrolizidínové alkaloidy) a triesloviny, ktoré majú horkú pachuť.
Iné jarné bylinky, ktoré stoja za Vašu pozornosť práve teraz
Ak ste zbierali už niekedy podbeľ, určite ste si všimli v jeho blízkosti aj malé, okrúhle, zelené lístky, ktoré vykúkajú spomedzi suchého lístia. Je to blyskáč jarný, jedlá bylinka. Práve tieto mladé lístky ešte pred zakvitnutím je bezpečné jesť a pridávať do jarných detoxikačných kúr. Pre jeho veľký obsah vitamínu C sa používa v ľudovom liečiteľstve pri skorbute a krvácaní ďasien.
Po zakvitnutí už je slabo jedovatý, preto sa mu vyhýba aj dobytok na pastvách. Ale sušením a tepelnou úpravou sa obsah jedu stráca.
Pozor, netreba si ho pomýliť s podobnou rastlinkou a tou je Kopytník európsky (lat. Asarum europaeum), ktorý je mierne jedovatý. Ľahko ho rozoznáte od blyskáča, pretože má oveľa väčšie a hrubšie listy a taktiež kvôli jeho typickej korenistej vôni.
Táto (ne)obyčajná burina rastie v okrasných záhradkách, ale aj v trhlinách chodníkov. Listy aj kvety tejto modrofialovej liečivky sú jedlé a veľmi chutné. Všimla som si, že sa dostáva na taniere už aj v slovenských reštauráciách či balených šalátoch v obchodoch. Najväčšiu radosť a úžitok z nej budete mať, keď si ju nazbierate sami v prírode.
Nechcú Vaše deti piť čistú vodu? Urobte im fialkový macerát. Večer zalejte fialky čistou vodou a ráno máte lahodný nápoj :). Okrem krásnej farby doprajete telu rutín, ktorý je vynikajúci na cievy a vitamín C.
Fialky majú močopudný účinok. Používajú sa na liečbu dýchacích ciest, bolesti hrdla, kašľa, zachrípnutí a chorobách priedušiek, pretože účinne pomáhajú s vylučovaním hlienu. Kvety sú tiež krásne, keď sú kandizované alebo zmrazené na kocky ľadu.
A nezabudnite si stiahnuť apky herbárov do mobilu. Perfektne vám na to poslúžia nasledovné aplikácie, odfotíš a vieš:
No super, oboznámenie v správny čas, keď bylinky rastú . Zvyčajne až keď mám, alebo niekto blízky problém, tak „po funuse“ si vyčítam, že som prepasla ten správny čas zberu. A do roka na to zabudnem. Vďaka!