7 benefitov pre divoké byliny

Človek, ktorý sa v dnešnej dobe chce aspoň trochu zdravo stravovať, sa tak trochu ocitá v informačnom chaose. Každý smer stravovania naráža na svojich podporovateľov a odporcov zároveň. Možno to je aj dobre, nedá sa použiť univerzálny kľúč pre všetkých. Každému vyhovuje niečo iné, každý sa hľadá a nájde niekde inde.

Či už sa stravujete v rámci nejakého životného štýlu, alebo zo zdravotných dôvodov máte v strave isté obmedzenia, jedno je isté: divoké byliny sú vhodné pre všetky kuchyne. Divoké jedlé byliny spĺňajú všetky bio-eko štandardy dnešnej modernej doby.

Spĺňajú všetky podmienky moderného stravovateľa

Spĺňajú všetky požiadavky moderného stravovateľa

  • Sú v bio kvalite
    Bez pesticídov a nie sú chemicky striekané. Samozrejme treba mať na pamäti, kde zbierame. Pred panelákom, kde chodia venčiť psíčkari to nebude zrovna dobrý nápad.
  • Sú zadarmo
    Požiadavky našej rodiny na zdravú stravu sú pomerne vysoké, čo sa odrazí samozrejme aj v obchode, výdavky sú podstatne vyššie ako priemer. Hlavne v zime to radšej ani nerátam. Ale neľutujeme, investujeme radšej do svojho zdravia teraz ako neskôr do liekov. Divoké byliny sú bezplatné, dostupné pre všetkých. Veľkým hitom v dnešnej dobe sú zelené smothie. Toto je ideálna príležitosť ako nahradiť drahý „baby“ špenát, či šaláty dovážané z Talianska za napr. púpavové lístky, žihľavu či mladé lístky lipy. Pre svoje tým spravíme oveľa viac a aj peňaženka to ocení.
  • Zdravie pre teba a zároveň pre našu planétu
    Šalát v plastovom obale, rukola v plastovej miske a ešte zabalená do sáčku, jablká v igelite. Všetko musí spĺňať kadejaké normy, zapečatené v ochranných obaloch. Prvý rok, keď sme začali separovať odpad, som bola šokovaná jednou vecou. Plastového odpadu sme mali 2x viac ako komunálneho. Okrem nesmiernej nutričnej hodnoty divých bylín, aj toto je dôvod prečo zaradiť divoké byliny.

  • Lokálna strava
    Možno ste už počuli výraz „uhlíková stopa“. U potravín je to cesta od ich výroby až na váš tanier. Zahrňuje emisie, skleníkové plyny, spotreba plastov atď. Nejdem vás tu nudiť percentami ale niektorí vedci odhadujú, že stravovaním sa z regionálnych zdrojov by sme mohli znížiť spotrebu ropy štyri až sedemnásťkrát. Divoká strava je typickým príklad miestneho stravovania.

„Konzumácia rastlín vo vašej oblasti je najlepší spôsob, ako sa aklimatizovať na podnebie a byť odolným voči chorobám.“

Janice Schofield

  • Obohatenie tvojej stravy
    Základ stravy priemerného Slováka je múka, mlieko, mäso a cukor. Skladba potravín sa obmedzila na pohodlie, zisk, zmenšuje sa rozmanitosť a aj naše zdravie a imunita. Pridaním divokých bylín si vynikajúcim spôsobom rozšírite portfólio vašej stravy a výživovú hodnotu jedla. Výhodou je, že nemusíte drasticky meniť svoje stravovacie návyky, ale postupne pridávajte divoké byliny do vašich obľúbených jedál a čerpajte z ich benefitov.

Nátierka z kozieho syra a skorocelu

  • Byť pripravený v krízových situáciách
    Pamätáte si na proroctvo o konci sveta 20.12.2012? Takýmto veciam až tak neverím, ale prekvapilo ma, ako pred oným dátumov nám volali dvaja známi, že keby sa fakt niečo zomlelo, napríklad zostali by sme bez elektriny, bez otvorených obchodov, možno bez vody, kúrenia, či by nemohli ku nám prísť. Bývame pri lese, máme vlastnú vodu, kúrenie, že "niečo si ulovíme a nejako prežijeme" 🙂 Vtedy som sa zasmiala, ale na druhej strane, je fajn vedieť ako byť menej odkázaný na nákup v obchode s potravinami, proste byť sebestačnejší. Aj keď nedúfam v nejakú veľkú katastrofu, utešujem sa, že keby k niečomu došlo, vieme si pomôcť zabezpečiť doplnky stravy aj takto.
  • Psychohygiena
    Raz som v lese pri potoku stretla jedného pána. Stál na okraji potoka a vyberal a preberal kamienky v potoku. Nedalo mi sa ho nespýtať, že čo robí. Dotyčný bol manažér v nejakej firme a jednoducho potreboval činnosť, pri ktorej vypne mozog, prejde na iné myšlienky ako práca. Waw! Priznám sa že aj keď milujem prírodu a pobyt v nej, turistika štýlom premiestňovanie sa z bodu „A“ do bodu „B“ ma moc neberie. A presne, prechádzky prírodou spojené s hľadaním, skúmaním, vykopávaním, zbieraním „prísad“ do jedál je perfektná možnosť ako vyčistiť hlavu a urobiť pre niečo seba. A deti to nesmierne baví!

Keď iba jeden krát za týždeň, čo iba cez víkend si spestríme stravu divokými bylinkami, je to ďalší malinký krok, ktorý sa počíta. Nie sú to preteky. Myslím si, že keď naozaj človek niečo chce, nepotrebuje na to hľadať dôvody. V prípade byliniek rastúcich divoko v prírode si určite každý nájde aspoň jeden 🙂

Mojím najväčším životným koníčkom je práca s bylinami na všetky spôsoby. Inšpirujem ľudí, ako zaradiť liečivé divoké jedlé rastliny aj do stravy. Som autorka úspešnej knihy Liečivá sila divokých byliniek >>, ktorá Vás prevedie čarovným svetom divokých byliniek a ukáže Vám spôsoby, ako ich čo najlepšie využívať pre Vaše zdravie. Milujem hľadanie spôsobov ako prepojiť lásku k prírode a domácu stravu pre dosiahnutie maximálneho benefitu pre zdravie detí a celej rodiny. Môj príbeh si prečítate tu >> Pre inšpiráciu ako zaradiť divoké bylinky do vášho života si stiahnite e-book ZDARMA tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů