…v mojom prípade skôr omáčka, keďže peknú červenú farbu hlohu prebila panela, ktorú som tam dala ako alternatívu bieleho cukru. Ale o tom nižšie v článku.
Biele, krásne a voňavé májové kvety hlohu označujú koniec jari a začiatok leta. V starých mýtoch a legendách sa s hlohom spájajú magické vlastnosti a rôzne povery.
V bylinnej medicíne je hloh „otcom srdca“, pretože kvety, plody a listy obsahujú antioxidačné zlúčeniny, ktoré sa používajú na liečbu rôznych srdcových ochorení.
Hloh má dlhú históriu používania v ľudovom liečiteľstve. Medzi zaujímavosti patria napr.:
Po celom svete v ľudovom liečiteľstve sa používal hloh aj na liečbu reumatizmus. V Číne ho napr. ľudia používali na liečbu žalúdočných ťažkostí. Kvety a plody sú používané v tradičnej čínskej medicíne už tisíce rokov aj na liečbu srdcových porúch.
Hloh sa odporúča preventívne alebo ako prvá pomoc ochrany proti rozvoju závažných srdcových ťažkostí:
Iba vyškolení bylinkári alebo lekári môžu používať bylinku v dostatočne vysokých dávkach pre jeho výrazný účinok!
Jeho liečivé účinky vo fytoterapii sú teda dostatočne preukázané, ale keďže sme na stránke divokej stravy, tak vám chcem ponúknuť pohľad na hloh aj z nutričného hľadiska.
Hloh, ako aj ostatné divoké bylinky v mojich ebookoch, bol obľúbeným divokým jedlom v minulosti. Dnes už vieme, že obsahuje flavonoidy s antioxidačnou aktivitou priaznivou pre srdce a triesloviny, éterické oleje, ovocné kyseliny a cukry. Hloh obsahuje aj vitamíny B a C. V niektorých častiach Portugalska dostávali deti maškrty práve kvôli ich vysokému obsahu živín.
Na červených plodoch hlohu si s deťmi najradšej pochutnávame priamo na kríku. Ich chuť je taká „nijaká“, preto sa skvele hodia do sladkých aj slaných receptov. Plody hlohu majú skôr sypkú konzistenciu, nie sú šťavnaté a vo vnútri majú pomerne veľkú jednu až dve kôstky.
Vo všetkých pôvodných receptoch sa používa väčšinou veľké množstvo cukru (džemy, želatíny, likéri, sirupy…), čo mne až tak nevyhovuje, preto sa mi najviac osvedčilo ho používať v kombinácii s ovocím. Jeden taký recept na ovocné pyré s hlohom nájdete aj na mojom Facebooku či Instagrame.
Je to skôr taká omáčka k slaným pokrmom ako napr. opekané zemiaky či pečená zelenina.
Budete potrebovať:
600 g očistených a umytých plodov hlohu
300 ml jablčného octu
400 ml vody
200 g cukru (ja som použila Panelu - sušenú trstinovú šťavu)
štipku škorice
1-2 PL tamari (voliteľné)
2. Teraz treba plody prepasírovať. Ak máte origoš pasírovač, máte to za chvíľku. Inak použite sitko. Najskôr pôjde iba voda, potom dužina. Tento proces pasírovania zopakujeme ešte raz, t.j. to čo sme prepasírovali do nádoby, znovu nalejeme do sitka a znova pasírujeme.
3. Nakoniec odporúčam použiť aj ruky, samozrejme umyté 🙂 Áno, nevyzerá to zrovna vábne, ale stojí to zato.
4. Teraz už iba do precedenej hmoty pridáme cukor, koreniny podľa chuti a prevaríme. Ja som dala iba škoricu, ale dáva sa aj korenie či trochu sójovej omáčky. Ja používam fermentovanú Tamari. Tak isto v prípade cukru, ten klasický biely v našej kuchyni nikdy nemal miesto. Je už na vás či použijete panelu, trstinový, brezový či kokosový. Každý z nich ovplyvní výslednú chuť aj farbu omáčky.
5. Prelejeme do sterilizovaných fliaš. Uskladníme v chladničke.
Hotovo!
Poverčivejší ľudia tvrdili, že plody sú najlepšie po sviatku Všetkých svätých či Halloween, keď nad nimi preleteli čarodejnice. Je však pravdepodobnejšie, že prvé mrazy zlepšili chuť plodov 🙂
UPOZORNENIE
Hloh sa nezdá byť kardiotoxická bylina a nemá kumulatívne účinky. Avšak toxicita bola hlásená pri veľmi vysokých dávkach. Hloh môže pomôcť znížiť krvný tlak a je potrebné sa mu vyhnúť u ľudí s nízkym krvným tlakom. Podobne Newall a tím (1996) odporúčajú, aby sa hloh nepoužíval na samoliečbu ľuďmi so srdcovými poruchami vzhľadom na účinky rastliny na srdce a krvný tlak.
Hloh by sa nemal užívať súčasne s predpísanými liekmi na srdce alebo krvný tlak. Tehotné či dojčiace ženy by sa mali bylinke vyhýbať. Iné zdroje však naznačujú, že nedošlo k žiadnym nepriaznivým účinkom spôsobeným hlohom počas tehotenstva alebo dojčenia, ale stále je najlepšie postupovať opatrne.
Zdroje: Robin Harford, Forage in autumn, The food and medicine of Britain´s wild plants.