Nemusíte čakať iba na bazu, aby ste si pochutnali na dobrej, jemne bublinkovej limonáde. Za chuťou a vôňou omamných limonád sa vydáme práve teraz a ja vám v tomto článku poviem ako na to. A bez droždia 🙂
Tento spôsob je vhodný aj pre začiatočníkov, ktorí objavujú čaro divokých byliniek a ich liečivú silu. Hlavne ak sa ešte napríklad zdráhajú zaradiť bylinky aj do stravy.
Nevadí, ich vitamíny a liečivé účinky si môžete dopriať aj v podobe kvasených bylinkových nápojov. A s vašimi obľúbenými bylinkami!
Domáce kvasené limonády sú plné zdravých probiotík, ktoré pomáhajú hlavne nášmu tráveniu. A keď je bruško v pohode, aj naša celková imunita sa teší. Okrem toho je táto limonáda jemne šumivá, má ľahkú penu, čo jej pridáva na príťažlivosti.
Vrátim sa k spomínanej baze, ktorá je asi najvhodnejšia bylinka, čo sa týka vône a aj chuti. Len škoda, že kvitne tak krátko. Ale to nám zase otvára nové možnosti a priestor pre ďalšie liečivky, ktorými sa dá nahradiť.
Ovocie
Bylinky
Prevarenú vodu
Sladidlo
Sklenený pohár
Štartér
ČO JE TO VLASTNE TEN ŠTARTÉR?
Je to niečo, čo obsahuje v sebe už prirodzené živé kvasinky, ktoré chceme rozmnožiť, aby sme z nich vyrobili našu divokú bylinkovú limču.
Pre naše účely je jeho výhodu, že jablčný ocot je sám o sebe kvasený! Jablčný ocot je jablčný mušt, ktorý sa necháva kvasiť, a to znamená, že je plný prospešných probiotík pre naše črevo. Samozrejme za predpokladu, že vyberieme dobrú značku, ideálne v bio kvalite a nepasterizovaný. Najlepší je doma vyrobený, ale nie je problém zohnať kvalitný jablčný ocot aj v dobrých potravinách.
Drevenú alebo plastovú varešku a kúsok látky s gumičkou na zakrytie pohára.
Postup:
Do pohára, zhruba tak do polovice dáme:
Kvasenie trvá cca 4 dni. Už na druhý deň môžeme vidieť malé bublinky na okraji. Vždy ako ju miešame, tak trochu ochutnávame a už sa nevieme dočkať. Potom už len stačí limonádu preliať do fľašiek a uchovať v chladničke. Priznám sa, že neviem koľko tam vydrží, lebo ju max. do týždňa vždy vypijeme :). Akurát čím dlhšie ju skladujeme, je trochu kyslejšia, pretože kvasinky v nej spotrebúvajú cukor.
Samozrejme si ju môžete dosladiť ešte neskôr, podľa chuti.
Neváhajte sa pohrať s množstvom a prísadami! Neexistujú tu žiadne pravidlá - pretože ocot je už kvasený, je to skutočne o miešaní vecí, kým nedostanete chuť, ktorá sa vám páči.
Skúste aj iné octy, ak máte možnosť, napr. hruškový. Alebo skúste osladiť javorovým sirupom alebo kombináciou medu, melasy a javorového sirupu. Môžete použiť aj aromatické koreniny, ako škorica, badián, klinčeky. Môžete skúsiť limonádu s rôznymi druhmi perlivej vody.
Bavte sa!
Verím, že si tieto bylinkové nápoje obľúbite ako my.
Ak cítite, že vás táto téma oslovila a chcete sa dozvedieť viac, ktoré jedlé bylinky sa dajú v lete zbierať a ako ich používať, tak ste na správnej adrese!
Iba 1x do roka otváram letný online workshop, plný chutí, vône a bylinkových išpirácií. A ten čas je práve teraz!
Tento rok v dvoch bylinkových úrovniach 🙂 Či už ste začiatočník, ale skúsenejší divoký zberač, každý si príde na svoje.
Krásne bylinkové objavovanie…
Dida
Ďakujem krásne za tento úžasný článok a veľmi sa teším na ďalšie. Vaša stránka je plná perfekných inšpirácii. Veľké ďakujem.
Ďakujem! Som úprimne rada, že sa to ľudom páči a aj takto sa zbližujeme s matkou prírodou 🙂
Ďakujem za článok, idem skúsiť limonády, fermenovanú reďkovku sme skúsili a je super, skúsime aj limonády, ste inšpiráciou
Zdravím a moc děkuji za inspiraci na divokou limonádu. Včera jsem scedila a dnes vychlazenou ochutnala a je to báječné osvěžující lahodné
Lea H.
To je super, nezabudnite si odložiť cca deci ako štartér na ďalšiu! 🙂
Ste úžasná mladá žena, veľmi vás obdivujem, a vaše znalosti o bylinkach.
Akurát som si naložila lipu do medu, a chcem skúsiť fermentovane limonády.
Ďakujem za úžasne rady.