Divoká limonáda

divoká limonáda

Bazové obdobie je už fuč. Za chuťou a vôňou omamných bazových limonád a sirupov si budeme musieť počkať do ďalšej jari. Ale vlastne ani nemusíme.

Tento spôsob je vhodný aj pre začiatočníkov, ktorí objavujú čaro divokých byliniek a ich liečivú silu. Hlavne ak sa ešte napríklad zdráhajú zaradiť bylinky aj do stravy.

Nevadí, ich vitamíny a liečivé účinky si môžete dopriať aj v podobe kvasených bylinkových nápojov. A s vašimi obľúbenými bylinkami!

O čo vlastne ide?

Domáce kvasené limonády sú plné zdravých probiotík, ktoré pomáhajú hlavne nášmu tráveniu. A keď je bruško v pohode, aj naša celková imunita sa teší. Okrem toho je táto limonáda jemne šumivá, má ľahkú penu, čo jej pridáva na príťažlivosti.

Lipa, baza, brutnák, citrón = zdravý probiotický nápoj pre deti

Lipa, baza, brutnák, citrón = zdravý probiotický nápoj (nielen) pre deti

Vrátim sa k spomínanej baze, ktorá je asi najvhodnejšia bylinka, čo sa týka vône a aj chuti. Len škoda, že kvitne tak krátko.  Ale to nám zase otvára nové možnosti  a priestor pre ďalšie liečivky, ktorými sa dá nahradiť.

Čo budeme potrebovať?

Ovocie

  • Odporúčam uprednostniť čerstvé sezónne ovocie napr.: bobuľové ovocie, jablká, hrušky, slivky, čučoriedky, jahody, broskyne, marhule, černice, rakytník…
  • Mrazenému ovociu sa radšej vyhnite.
  • TIP: Ak chcete mať ružovú limonádu, stačí pridať pár kúskov surovej cvikly :).

Bylinky

  • Tu sa tiež medze nekladú, ideálne vybehnúť vonku a pozrieť čo práve rastie. Výrazné chuťové bylinky ako mäta či medovka zvýšia chuť aj vôňu limonády.
  • Bylinky nielenže obohatia limonádu o ich liečivé vlastnosti, ale tak ako cvikla, aj oni trochu zafarbia vodu, hlavne kvietky.
  • My radi používame napr. kvietky nechtíka, sedmokrásky, zlatobyľ, čakanku, púpavu, žihľavu, echinaceu, kapucínku, šalviu (pri tej pozor na množstvo, ak limonádu budú piť aj deti, menej je viac), rebríček, skorocel…
  • Bylinky neumývame ak vieme, že sme ich zbierali v čistom prostredí. Majú na sebe tenkú vrstvu zdravých probiotík a peľ, ktorý dodáva limonáde extra prospešné vitamíny a aj chuť.

Prevarenú vodu

  • Ak máme doma klasickú chlórovanú vodu, je vhodnú ju prevariť a nechať vychladnúť.

Sladidlo

  • Aj keď ovocie samo o sebe má prirodzený cukor, na takéto kvasenie nestačí. Je vhodné celkový proces fermentácie trochu podporiť. Už nechám na každého, aký druh sladidla používa.  U nás doma biely cukor miesto nemá, na osladenie používam med alebo kokosový cukor (ten ale menej, mužovi moc jeho chuť nesedí). Dostupnou zdravšou alternatívou je trstinový nerafinový cukor.
  • Pozor na brezový cukor, xylitol, ktorý nie je vhodný, nepodporuje kvasný proces.

Sklenený pohár

  • Odporúčam aspoň 2 litrový, z ktorého vyjde cca 1,5 litra limonády. Klasický uhorkáč bude dobrý.
  • Dôležité je, aby sme ho pre istotu vysterilizovali, minimálne preliali vriacou vodu.

Štartér

  • Ako ide to aj bez neho, ale celkový proces kvasenia bude trvať oveľa dlhšie. Budeme musieť limonádu často miešať, aby sa nezačala kaziť. Ja vám ponúknem niekoľko možností, ako rýchlo naštartovať proces kvasenia.

ČO JE TO VLASTNE TEN ŠTARTÉR?

Je to niečo, čo obsahuje v sebe už prirodzené živé kvasinky, ktoré chceme rozmnožiť, aby sme z nich vyrobili našu divokú bylinkovú limču.

  • Ak si už doma chováte kombuchu či tibi kryštáliky (vodný kefír), nemusíte nič iné riešiť, kúsok vody z nich skvele poslúži ako štartér pre limonádu.
  • Niekto používa aj kúsok droždia. Fajn, môže byť, ale tú chuť tam predsa cítiť, aj osobne to nepoužívam.
  • Ďalšou možnosťou je, ak máte doma kvalitné probiotiká v prášku, prípadne kapsule, ideálne tie, čo musia byť v chladničke. Jednu kapsulu vysypať do celého nálevu stačí.
  • Štartér môže byť aj čerstvá srvátka, ale úprimne, kto ju má bežne doma, však?

Ale najjednoduchšie a najdostupnejšie je použiť jablčný nepasterizovaný ocot.

Nechtík, zlatobyľ, ďatelina, slivky, jabĺčka...je na vás, z čoho si limonádu pripravíte :)

Nechtík, zlatobyľ, ďatelina, slivky, jabĺčka…je na vás, z čoho si limonádu pripravíte 🙂

Pre naše účely je jeho výhodu, že jablčný ocot je sám o sebe kvasený! Jablčný ocot je jablčný mušt, ktorý sa necháva kvasiť, a to znamená, že je plný prospešných probiotík pre naše črevo. Samozrejme za predpokladu, že vyberieme dobrú značku, ideálne v bio kvalite a nepasterizovaný. Najlepší je doma vyrobený, ale nie je problém zohnať kvalitný jablčný ocot aj v dobrých potravinách.

  • TIP
    DM drogerie ponúka napr. jeden kvalitný v tmavej fľaši. Ale určite každý bio obchodík bude mať zopár dobrých značiek. Hlavne čítajte zloženie, nech je 100 percentný a nepasterizovaný.

Drevenú alebo plastovú varešku a kúsok látky s gumičkou na zakrytie pohára.

  • Kovové predmety môžu reagovať s kvasinkami a zastaviť celý proces fermentácie.

Postup:

Do pohára, zhruba tak do polovice dáme:

  • ovocie nakrájané na menšie kúsky
  • bylinky
  • cca 3 PL sladidla
  • 2 PL jablčného octu
  • 1 nakrájaný citrón
  • Zalejeme prevarenou vodu tak tesne pod okraj. Keby sme dali málo vody, limonáda by sa nám mohla začať kaziť skôr ako fermentovať. Keby sme dali vody až po okraj, ako bude limonáda kvasiť, môže vytekať a látka na zakrytie bude mokrá. Čo tiež môže spustiť procesy, ktoré nechceme.
  • Premiešame drevenou alebo plastovou vareškou, zakryjeme látkou a spevníme gumičkou. Je to ochrana pred hmyzom a nečistotami.
  • Limonádu by sme mali aspoň 3 x denne premiešať. V klasický pracovný deň to vychádza na ráno, poobede hneď ako prídeme a večer.
Divoká limonáda

Limonáda z divokých byliniek v procese

Kvasenie trvá cca 4 dni. Už na druhý deň môžeme vidieť malé bublinky na okraji. Vždy ako ju miešame, tak trochu ochutnávame a už sa nevieme dočkať. Potom už len stačí limonádu preliať do fľašiek a uchovať v chladničke. Priznám sa, že neviem koľko tam vydrží, lebo ju max. do týždňa vždy vypijeme :). Akurát čím dlhšie ju skladujeme, je trochu kyslejšia, pretože kvasinky v nej spotrebúvajú cukor.

Samozrejme si ju môžete dosladiť ešte neskôr, podľa chuti.

  • TIP
    Odložte si cca 1 dcl limonády ako štartér na ďalšiu dávku.

Neváhajte sa pohrať s množstvom a prísadami! Neexistujú tu žiadne pravidlá - pretože ocot je už kvasený, je to skutočne o miešaní vecí, kým nedostanete chuť, ktorá sa vám páči.

Skúste aj iné octy, ak máte možnosť, napr. hruškový.  Alebo skúste osladiť javorovým sirupom alebo kombináciou medu, melasy a javorového sirupu. Môžete použiť aj aromatické koreniny, ako škorica, badián, klinčeky. Môžete skúsiť limonádu s rôznymi druhmi perlivej vody.

Bavte sa!

Hotovo! Po 4-5 dňoch divoká limonáda je pripravená.

Hotovo! Po 4-5 dňoch divoká limonáda je pripravená.

Verím, že si tieto bylinkové nápoje obľúbite ako my. Aj toto je jedna z foriem, ako sa dajú divoké bylinky využiť pre naše zdravie!

Krásne bylinkové objavovanie…

Dida

 

Mojím najväčším životným koníčkom je práca s bylinami na všetky spôsoby. S narodením mojich detí sa snažím divoké jedlé byliny jednoducho zakomponovať aj do stravy. Snažím sa budovať u detí vzťah k zdravej k výžive od útleho detstva. A funguje to!
Som autorka Ebookov Liečivá sila divokých byliniek >>, ktoré Vás prevedú čarovným svetom divokých byliniek a ukážu Vám spôsoby, ako ich čo najlepšie využívať pre Vaše zdravie.
Milujem hľadanie spôsobov ako prepojiť lásku k prírode a domácu stravu pre dosiahnutie maximálneho benefitu pre zdravie detí a celej rodiny. Môj príbeh si prečítate tu >>
Pre inšpiráciu ako zaradiť divoké bylinky do vášho života si stiahnite e-book ZDARMA tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů