Môj dedo bol partizán. Normálne bojoval so všetkým, čo k tomu patrí, mal uniformu, pušku, metále a milión historiek, ktoré nám rád rozprával. Jedna z nich, ktorá mi dodnes utkvela v pamäti je, ako sa túlali s ostatnými partizánmi po lese a nemali čo jesť. Tak jedli listy zo stromov, obžúvali kôru, jednoducho jedli, čo im príroda práve ponúkala. Taká nedobrovoľná divoká strava.
Keby ma teraz videl, ako deťom ráno pripravujem zelené smoothie, na obed žihľavovú polievku a na večeru hrianky s pestom z dubových a lipových lístkov (recept na konci tohto článku), tak by si myslel, že mi načisto preskočilo :).
A prečo to píšem? Pretože, keď premýšľame o liečivých bylinách, väčšina ľudí má na mysli kadejakú zelenú burinu či kvety, ktoré rastú na okraji trávnika alebo v lese. Spravidla sa nedívame na stromy ako na zdroj vyliečenia či pomoci. Liečivé stromy sú však všade okolo nás.
Liečivé stromy sú takými nedocenenými pokladmi prírody. Sú naozaj zázračné. Niektoré žijú aj tisícročia, čistia nám vzduch, pomáhajú stabilizovať klímu na planéte a udržiavajú kolobeh vody v prírode.
Okrem toho liečivá sila stromov je vedecky dokázaná, hlavne pri psychických problémoch. Hovorí sa, že každý strom má svoju bytosť, svojho anjela.
Sila stromu nespočíva v jeho veku a objeme, ale v tom aká bytosť v ňom býva. V starých, silných stromoch sú vždy mocné a múdre bytosti.
Na jar, pri svojich prechádzkach máme väčšinou sklonené hlavy dolu a uprený zrak na prvé jarné bylinky.
Ale skúsme zdvihnúť svoj zrak o poschodie vyššie .
Aj tam sa život po zime prebúdza a hýri jasnými sýtozeleným farbami. Mladé výhonky a púčiky stromov sú skvelým spestrením nášho jedálnička o cenné vitamíny a minerály. Na Slovensku máme veľkú paletu rôznych stromov, bola by škoda ich nevyužiť pre náš prospech.
Spomeniem zopár najznámejších jedlých stromov, ktoré určite nájdete aj vo vašom okolí. A moje najobľúbenejšie :).
Mladé bukové lístky sú jednoducho topka a máloktorá bylinka sa im chuťovo vyrovná. Kým sú ešte také papierové, tenučké, ich chuť je jemne kyslá, citrónová a nemá žiadnú horkú príchuť. Najlepšie si je na nich pochutnať priamo v lese. Inak ich kľudne šupnite do smoothie či šalátov, alebo nasekajte do hotových jedál. Určite nevariť, prišli by ste o ich cenné látky.
Skoro na jar, môžete pod bukom vidieť malé zatvorené, ale už aj otvorené padáčiky. Sú to klíčiace bukvice, ktoré tak isto obsahujú výživné látky, určite si zopár nazbierajte a vyskúšajte.
Mladé lístky majú po okrajoch ešte malé chĺpky.
A s čím nám môže ešte buk pomôcť? Ste v strese? Neviete sa vnútorne ukľudniť? Potrebujete sa sústrediť na učenie? Nájdite si v lese veľký buk, oprite sa o neho chrbtom a iba sa zamerajte na svoj dych. Energia buku navodzuje vnútornú pohodu a uľaví pri ochoreniach, ktoré súvisia so psychikou.
Raz, keď som bola malá, mi pri zbieraní lipy spadol obrovský (aspoň vtedy pre mňa vtedy bol) konár na chrbát a vyrazilo mi dych. Chvíľu trvalo kým som sa spamätala. Ale lipa mi vyráža svoj dych dodnes, hlavne tým, že jej využite je tak široké.
Je to úžasný liečivý strom a hojne rozšíreným na Slovensku. Lipa je symbolom bylinkárstva. Liečivý čaj z usušených kvietkov lipy je bežná vec pri liečbe chrípky a rôznych viróz. Ale čo je na nej najlepšie, že všetky jej časti sú aj jedlé. Od malých púčikov, ktoré sú až jemne nasládle, cez listy až po kvety.
Chuť lístkov nie je až tak výrazná ako pri buku, ale majú jemný orieškový nádych. Hlavne sú veľkým zdrojom vitamínu C a E. Pomáhajú nášmu telu naštartovať čistiaci proces tým, že z neho odplavujú škodliviny. Takže smelo zaraďte pár lístkov či mladých kvietkov do svojho zeleného smoothie.
A s čím nám môže ešte lipa pomôcť? Pohádali ste sa s partnerom, ale s niekým so svojich blízkych? Alebo si partnera hľadáte? Povedzte to lipe. Tá totiž priťahuje do života harmóniu v medziľudských vzťahoch, ale aj partnerskú lásku.
O liečivých účinkoch brezy by sa dala napísať celá kniha. Pripomeňme si iba známe fakty: môžeme piť brezovú vodu, alebo pripraviť z nej sirup, pivo, víno, ocot či cukor. Môžeme si pripraviť čaj z kôry, listov alebo konárikov. Brezové jahňady sú tiež jedlé, ale skôr sa pridávali do múk.
Čo ale odporúčam určite vykúšať sú veľmi mladé listy brezy, ktoré sa dajú zjesť alebo použiť na dochutenie, osvieženie jedál. Ak praktizujete jarný detox, nezabudnite do neho určite zaradiť brezu. Pomáha lymfatickému systému sa zbavovať toxínov a prečistí aj obličky. Okrem vitamínu C obsahuje vzácne silice a triesloviny.
A s čím nám môže ešte breza pomôcť? Bojujete s predmenštruačným syndrómom či pocitom starnutia? Nájdite si brezový hájik a prejdite sa v ňom. Pomôže vám udržať si mladosť a radosť zo života. Prečistí organizmus a pôsobí aj pri ženských ochoreniach.
Javory sú spojené s chladnejším podnebím, Kanadou, lietajúci semiačkami v tvare vrtuliek a javorovým sirupom.
Aj u nás ich je viac druhov, ale najčastejšie narazíte asi na javor mliečny, ktorý spoznáte podľa toho, že keď zlomíte halúzku či list, vyteká z neho biele mlieko.
Ale sladký nie je len javorový sirup. Jeho mladé lístky sú jedlé a chutné, ale okrem vitamínov je v nich aj viac horčín, tak možno na nejaký horkejší narazíte. Nevadí, počkajte si na kvietky, tie sú famózne. Majú neutrálnu, prírodne nasládlu chuť a milujú ich aj deti. Samozrejme, aj tu platí, čím menšie tým lepšie. 🙂
A s čím nám môže ešte javor pomôcť? Stala sa vám nepríjemná udalosť v minulosti, s ktorou sa trápite dodnes? Vyhľadajte prítomnosť javorov. Javor vám pomôže nájsť vyrovnanosť a zachráni tých, ktorí si prežili v živote šok alebo traumu. Zaradí do vášho života radosť a pomôže prekonať strach z budúcnosti.
Jedlých liečivých stromov je viacero druhov. Ich lístky sú najlepšie skoro z jari, keď sú ešte krehké, tenučké a neobsahujú horčiny. Vyskúšajte, experimentujte, ktoré vám chutia. Okrem hore uvedených, vyskúšajte mladé lístky aj iných jedlých stromov ako: dub, brest či hloh.
A čo s lístkami, keď už ich máte doma?
Napríklad bylinkové pesto!
Čo budete potrebovať?
bylinky podľa sezóny: medvedí cesnak, kozonoha, žihľava prípadne špenát, bazalka
mladé lístky lipy alebo buku
cesnak (vynechajte, ak ako základ použijete medvedí cesnak)
ľubovoľné orechy, alebo doporučujem nasucho (chvíľku) opražené slnečnicové semiačka
olivový olej
himalájska soľ
Postup:
Energia stromov je veľmi silná a aj takto si z nej môžete trošku načerpať…
Jedným z prírodných pokladov, o ktoré sa zvyšuje záujem (čo je skvelé!), sú smrekové výhonky.
Tieto malé, mladé výhonky zo smrekových stromov obsahujú bohatú paletu živín a liečivých látok, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na náš organizmus.
10 unikátnych, zdravých receptov a spracovaní smrekových výhonkov som zhrnula to Smrekového ebooku. Nenájdeš v ňom žiadne spracovania s cukrom, iba zdravé recepty. Sústredí sa na využitie smrekových výhonkov v rámci zdravej výživy a prírodných liečebných metód. Nájdeš tu možnosti, ako integrovať tieto výhonky do svojej stravy tak, aby ti priniesli prospech a vitalitu, bez pridaného cukru či umelých prísad. Každý recept je navrhnutý s ohľadom na zdravie a blahobyt.
Pre viac info klikni TU >>
Dobrú chuť!
Diana
Dobrý deň, len by som Vás rada upozornila na chybu v lat. názve stromu. Breza je totižto latinsky Betula a nie Ulmus. Ulmus je latinský názov pre Brest! Pekný zvyšok dňa prajem.
Ďakujem za upozornenie! Pekný deň
Ďakujem veľmi pekne za všetky informácie od Vás nielen z blogu,ale aj Instagramu,kde Vás sledujem.Ste pre mňa veľkou inšpiráciou a teším sa z každého Vášho príspevku,pretože objavujem stále niečo nové a prospešné pre mňa a moju rodinu. Prajem veľa chuti z práce,ktorá má veľký zmysel.
Ďakujem, som rada, že stále viac a viac ľudí sa spája s prírodou a jej cennými darmi 🙂