Ak chcete niečo, čo na každej párty či stretnutí s priateľmi určite zaujme, tak čítajte ďalej. Na konci článku je odkaz na video návod.
Tento koláč je už moja taká klasika, ktorú nosím všade, kde treba niečo doniesť na zjedenie :). Poznáte to, oslavy, pozvania, grilovačky, kde sa očakáva, že niečo napečiete. Pletený slaný koláč získal doteraz 10 z 10 bodov.
Tento koláč je zároveň vynikajúci spôsob prezentovať ľuďom, že aj z takých (ne)obyčajných burín sa dá pripraviť skvelý pokrm.
Je nápadný a hoci vyzerá komplikovane, metóda je v skutočnosti celkom jednoduchá a prináša pôsobivé výsledky.
Ja som si zvykla robiť tento koláč z mladej žihľavy v kombinácii s pestom s medvedím cesnakom. Pretože tieto 2 veci mám stále po ruke :). Ale dobré je aj čisto s medvedím cesnakom na jar.
Majte na pamäti, že môžete použiť akýkoľvek druh pesta. Napríklad aj klasické bazalkové pesto funguje nádherne!
Ak budete robiť tento koláč v období neskorého leta či na jeseň, vyberajte si mladšie, pokosené žihľavy. Odrhnite si tak 10 cm zelené vršky, ktoré neobsahujú veľa dusičnanov.
Cesto:
1/3 šálky vlažnej vody
1 balíček aktívneho sušeného droždia
1/3 šálky rastlinného mlieka
3 šťastné vajcia
2 čl hnedého cukru
soľ
3 a 3/4 šálky špaldovej múky plus na prácu (ja rada kombinuje s pohánkovou či ovsenou)
6 pl vegan maslo (alebo obyčajné)
Postup:
Medzitým si pripravíme pesto.
Pesto:
cca 5 šálok (1 väčšia misa) nahrubo nasekanej žihľavy
1/2 šálky kešu orechov (alebo iných orechov)
1 1/4 lyžičky soli
1/5 šálky olivového oleja
Šťava z jedného veľkého citróna
3 strúčiky cesnaku (alebo 1 čl pesta z medvedieho cesnaku)
3-4 sušené paradajky (voliteľné)
2 pl sušeného lahôdkového droždia
Postup:
Hodí sa skvele ako príloha k šalátom. U nás k nemu už neoddeliteľne patrí jemne kyslý, fermentovaný kešu syr či fermentovaná zelenina.
Pozrite si video návod nižšie:
Určite vyskúšajte! Je naozaj skvelý!