Žihľavový slaný koláč

Ak chcete niečo, čo na každej párty či stretnutí s priateľmi určite zaujme, tak čítajte ďalej. Na konci článku je odkaz na video návod.

Tento koláč je už moja taká klasika, ktorú nosím všade, kde treba niečo doniesť na zjedenie :). Poznáte to, oslavy, pozvania, grilovačky, kde sa očakáva, že niečo napečiete. Pletený slaný koláč získal doteraz 10 z 10 bodov.

Tento koláč je zároveň vynikajúci spôsob prezentovať ľuďom, že aj z takých (ne)obyčajných burín sa dá pripraviť skvelý pokrm. 

Je nápadný a hoci vyzerá komplikovane, metóda je v skutočnosti celkom jednoduchá a prináša pôsobivé výsledky.

Ja som si zvykla robiť tento koláč z mladej žihľavy v kombinácii s pestom s medvedím cesnakom. Pretože tieto 2 veci mám stále po ruke :). Ale dobré je aj čisto s medvedím cesnakom na jar.

Majte na pamäti, že môžete použiť akýkoľvek druh pesta. Napríklad aj klasické bazalkové pesto funguje nádherne!

Ak budete robiť tento koláč v období neskorého leta či na jeseň, vyberajte si mladšie, pokosené žihľavy. Odrhnite si tak 10 cm zelené vršky, ktoré neobsahujú veľa dusičnanov.

Cesto:

1/3 šálky vlažnej vody

1 balíček aktívneho sušeného droždia

1/3 šálky rastlinného mlieka

3 šťastné vajcia

2 čl hnedého cukru

soľ

3 a 3/4 šálky špaldovej múky plus na prácu (ja rada kombinuje s pohánkovou či ovsenou)

6 pl vegan maslo (alebo obyčajné)

Postup:

 

  • Do teplej vody vysypeme droždie, cukor a necháme naštartovať cca 5-10 min., kým sa nezačnú tvoriť bublinky.
  • Pridáme všetky ostatné ingrediencie a v mise vypracujeme hladké, ťahavé cesto. Maslo musí byť izbovej teploty, aby sa krásne spojilo.
  • Prikryjeme utierkou a necháme kvasiť cca 1,5hodiny. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

Medzitým si pripravíme pesto.

Pesto:

cca  5 šálok (1 väčšia misa) nahrubo nasekanej žihľavy

1/2 šálky kešu orechov (alebo iných orechov)

1 1/4 lyžičky soli

1/5 šálky olivového oleja

Šťava z jedného veľkého citróna

3 strúčiky cesnaku (alebo 1 čl pesta z medvedieho cesnaku)

3-4 sušené paradajky (voliteľné)

2 pl sušeného lahôdkového droždia

Postup:

  • Žihľavu dáme do väčšieho sitka a sparíme horúcou vodou. V zapätí opláchneme studenou vodou a vyžmýkame prebytočnú vodu. Takto nás nebude pŕhliť a môžeme s ňou ďalej pracovať.

  • Do mixéra dáme nasekanú žihľavu, kešu orechy, cesnak, soľ, olej a ostatné voliteľné ingrediencie. Ja osobne nemixujem do hladka. Je fajn, keď tam vidno trochu štruktúry 🙂

  • Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a podľa potreby pridáme múku, aby sa nám veľmi nelepilo a dalo sa s ním pracovať. Ak je doma veľmi teplo, tak ho môžeme dať na chvíľu do chladničky.

  • Na papieri na pečenie vyvaľkáme na tvar obdĺžnika vo veľkosti cca 40×50 cm a rovnomerne potrieme pestom.
  • Zrolujeme opatrne do veľkej rolky.
  • Ostrým nožom rolku prekrojíme pozdĺžne na pol tak, aby zelené vnútro bolo otočené hore.

  • Začneme od stredu a spravíme klasický zapletaný vrkoč, ktorý na konci spojíme.
  • Oba konce vrkoča opatrne spojíme tak, aby nám vznikol kruh.
  • Prikryjeme utierkou a necháme kvasiť ešte asi 1-1,5 hod. Cesto ešte zväčší svoj objem.
  • Následne môžeme potrieť ešte rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 °C cca 45-50 min. bez ventilátora.
  • Necháme vychladnúť cca 20 min. a môžeme podávať.

Hodí sa skvele ako príloha k šalátom. U nás k nemu už neoddeliteľne patrí jemne kyslý, fermentovaný kešu syr či fermentovaná zelenina.

Pozrite si video návod nižšie:

Určite vyskúšajte! Je naozaj skvelý!

Mojím najväčším životným koníčkom je práca s bylinami na všetky spôsoby. Inšpirujem ľudí, ako zaradiť liečivé divoké jedlé rastliny aj do stravy. Som autorka úspešnej knihy Liečivá sila divokých byliniek >>, ktorá Vás prevedie čarovným svetom divokých byliniek a ukáže Vám spôsoby, ako ich čo najlepšie využívať pre Vaše zdravie. Milujem hľadanie spôsobov ako prepojiť lásku k prírode a domácu stravu pre dosiahnutie maximálneho benefitu pre zdravie detí a celej rodiny. Môj príbeh si prečítate tu >> Pre inšpiráciu ako zaradiť divoké bylinky do vášho života si stiahnite e-book ZDARMA tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů